Sfeervolle boerderij

Boerderij met authentieke elementen

Het valt momenteel niet mee om aan een woning te komen, zeker niet voor starters. De Achterhoek telt ruim 300.000 inwoners in acht gemeenten: Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder droomhuis. Met deze keer de historische boerderij ’t Hiddink in Ruurlo.

’t Hiddink in Ruurlo

De voormalige pachtboerderij ’t Hiddink in Ruurlo ademt historie. Tegelijkertijd is het voorzien van alle gemakken van deze tijd. René en Annette Swienink zijn verantwoordelijk voor de grondige restauratie en wonen er sinds 2006 met veel plezier. “Hopelijk kunnen we er nog lang van genieten, al is het maar de vraag of dat ook kan”, klinkt het cryptisch.

Kennismaken met deze prachtige woon boerderij

De zon schijnt uitbundig als we het perceel oprijden. ‘The Swienink family’ staat er op een houten bordje. De auto krijgt een plek op de ruime parkeergelegenheid. De tuin met gastenverblijf ligt er goed bij. De hooiberg valt gelijk in het oog. Vroeger diende het als opslagplaats voor stro of hooi, nu doet het dienst als verblijf voor de ezel. De toon is gezet. Binnen wachten nieuwe verrassingen. René en Annette geven graag een inkijkje in hun boerderij die met zoveel vakmanschap en liefde is opgeknapt. Een fotoboek laat zien dat het bijzondere onderkomen een ware metamorfose heeft ondergaan.

“Je moet de potentie zien”

“We kochten de vervallen boerderij in 1999. Sinds de jaren zeventig hadden er twee broers gewoond. Het waren veehandelaren die de oude deel nog in gebruik hadden en in het voorhuis woonden.” Het was nog net geen bouwval, maar er moest er wel veel aan gebeuren. Het schrok de nieuwe eigenaren niet af. “Mensen in onze omgeving verklaarden ons voor gek. Maar we waren als eigenaren van een recreatiepark wel wat gewend en konden er doorheen kijken. Zagen gelijk de potentie.” Eerst werd het gastenverblijf aangepakt. Daar kon het echtpaar wonen toen de boerderij werd gerestaureerd. De klus begon met het vernieuwen van het lekke dak, zodat er ook in de winter kon worden doorgewerkt.

Langdurig project

“Uiteindelijk duurde het project zo’n twee jaar. Zoveel mogelijk authentieke elementen zijn daarbij gehandhaafd. Dat geeft namelijk sfeer en karakter aan het huis.” De voormalige deel is een lust voor het oog. Originele onderdelen werden gehandhaafd, zoals de voerbakken, zelfdrinkers en grupstal waar de mest van het vee in terecht kwam. Het geeft een unieke ervaring. “De roosters van de grupstal zijn zichtbaar gebleven door er glazen platen overheen te plaatsen. Ieder paneel van een vierkante meter weegt 70 kilo en beschikt over 4 cm gelaagd glas.” De balken constructie met eeuwenoude eikengebinten en het slieten plafonds is opvallend. De steekrij was oorspronkelijk een halve meter lager. “Door het nieuwe gebruik moest daar wat aan veranderen, want we konden er niet onderdoor lopen. Het vergde een aanpassing in de constructie. Een heel karwei, maar de vaklieden hebben dat prima opgelost.”

Duurzame oplossingen

René en Annette wilden zoveel mogelijk materialen hergebruiken en lieten bijvoorbeeld de originele deuren en ramen met getrokken glas intact. Wel werden er duurzame maatregelen (isolatie, vloerverwarming en zonnepanelen) getroffen zodat de boerderij nu over energielabel A beschikt.

Unieke details

Eyecatchers zijn de potscheurtjes vloer in de hal en de brede eeuwenoude schouw met de oorspronkelijke tegeltjes in de opkamer van het voorhuis, een waar pronkstuk. René zocht stad en land af naar potscheurtjes, een restproduct van de pottenbakkerij. Totdat hij ze toevallig vond in… Ruurlo.

Gek op Ruurlo

“Al met al wilden we laten zien hoe het vroeger was en toch geen concessies doen aan comfort.” Dat is zeker gelukt. De geslaagde restauratie maakt de eigenaren trots, en terecht. “We wonen buitenaf en toch dichtbij het dorp, een heerlijke locatie.” Toch bedreigt een donkere wolk het toekomstige woonplezier van het stel. “De gemeente Berkelland heeft het plan geopperd om de voetbalaccommodatie van Ruurlo naar deze plek verhuizen. Om het zwembad, de tennisbaan, de sporthal en de voetbalvelden bij elkaar te situeren. In dat geval zou deze boerderij dan gesloopt moeten worden. Uiteraard is dat een schrikbeeld. Hopelijk komt het niet zover.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *