Wout Kuiper

Simon Kistemaker werd in 1991 ongeslagen kampioen

Het was een prestatie van formaat. Ongeëvenaard zelfs. Simon Kistemaker werd in 1991 met De Graafschap ongeslagen kampioen in de eerste divisie. De wedstrijden op de altijd uitverkochte Vijverberg werden boerenbruiloften genoemd. De oud-trainer heeft warme herinneringen aan die tijd. “Ik kijk er met veel plezier op terug. Supporters spreken me er nog steeds op aan. Daar ben ik best wel trots op.”

De spelers gingen voor De Kist door het vuur. De oefenmeester wist het publiek te bespelen en koppelde met zijn elftal goed voetbal aan een geweldige mentaliteit. “Ik wilde altijd aanvallend spelen, niet met vijf maar met vier verdedigers. Met Hans Kraaij ervoor. Ook in de eredivisie. Heel Nederland was enthousiast over onze speelwijze.” Het spitsenduo Peter Hofstede en Jurrie Koolhof was razend gevaarlijk. Helaas raakte goalgetter Hofstede al snel tijdens het seizoen op het hoogste niveau langdurig geblesseerd. “Er moest een spits bij. Maar het bestuur ging daar niet in mee. Mede daarom zijn we op het nippertje gedegradeerd. Doodzonde, want anders waren we in de middenmoot geëindigd en hadden we kunnen doorbouwen. Nu vertrokken de beste spelers en waren we terug bij af. Het is mijn grootste frustratie.” Aldus Simon Kistemaker.

‘De Graafschap blijft altijd in mijn hart’

Simon Kistemaker kwam, totdat corona zijn intrede deed, nog geregeld naar Doetinchem om samen met zijn vrouw Thea wedstrijden van De Graafschap te bekijken. Vorig jaar overleed Thea aan de gevolgen van alvleesklierkanker en ook Simon zelf kreeg darmkanker en is na een zware operatie weer aan de beterende hand. “Ik heb het er moeilijk mee en mis Thea iedere dag. De band met De Graafschap en de streek koester ik. De schildering met mijn portret op de tribune doet me goed.” Hij kreeg onlangs een brief van Eddie Janssen. “Hij bedankte me voor de mooie jaren en meldde dat de supporters me nooit zouden vergeten. Daar werd ik wel even stil van. De Graafschap blijft altijd in mijn hart, de club is qua warmte onovertroffen.”

Wat is volgens jou een Superboer?
“Het draait om de supporters, zij zijn De Graafschap. Een Superboer is iemand die tot in zijn ziel verknocht is met de club. Vaak gaat dat van vader op zoon. Mijn citaat: gewoon je kloten eraf werken, past erbij.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“Dat was het gesprek met voorzitter Van Kooten die me graag als trainer wilde. Het was een heel kort gesprek, want na zijn aanbieding stapte ik gelijk op. Toen ik thuis was, belde hij gelijk weer met een betere aanbieding. Dat had je beter gelijk kunnen doen, zei ik toen.

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“Uiteraard het kampioenschap in 1991. De thuiswedstrijd tegen FC Wageningen heb ik ook nog goed op het netvlies. We stonden met 4-1 achter en kwamen toch nog gelijk. In de slotminuut scoorde Koolhof zelfs de 5-4 maar die werd onterecht afgekeurd.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
“De trainer moet aanvallend voetbal prediken. Dat willen de supporters en het past ook bij de club. Het wordt dit seizoen niet makkelijk om te promoveren. Hopelijk lukt het nog, want met zo’n stevige achterban hoor je in de eredivisie te spelen.

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Dat is een rare vraag, want je kunt de tijd niet vergelijken. Maar als je het over toppers hebt, dan noem ik Edwin Godee en Eric Viscaal. Dat waren geweldige spelers.”

Wie is beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?
“Sjoerd Weikamp. Een intelligent persoon die De Graafschap ademt en mensen voor zich kan winnen. Ik zie in hem een toekomstig voorzitter.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk ook meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *