Ted van de Pavert

Sjoerd Weikamp ‘Een Superboer is sympathiek en onverzettelijk’

De Graafschap kan in de Achterhoek en daarbuiten rekenen op veel sympathie. De Doetinchemse voetbalclub telt een enorme schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we voortaan maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer Sjoerd Weikamp.

Hij was één van de drijvende krachten achter de theatervoorstelling Veur Altied over De Graafschap. Media-ondernemer Sjoerd Weikamp mag zonder twijfel een trouw supporter worden genoemd. De geboren en getogen Doetinchemmer geeft leiding aan EventBranche.nl en neemt als vrijwilliger zitting in de Raad van Commissarissen van De Graafschap. “De kracht is dat de club wordt gemaakt, gevormd en uitgedragen door de achterban.”

Sjoerd Weikamp (40) volgt zijn favoriete voetbalclub al jarenlang op de voet. “De Graafschap is een deel van mijn leven. Ik ben bovenal professioneel Achterhoeker en manisch positief.”

Wat is in jou ogen een superboer?

“Een Superboer is onvoorwaardelijk verbonden met De Graafschap. Niet verbonden om de prijzen, niet om het oogstrelende voetbal, maar omdat De Graafschap alles is wat de Achterhoek ook is: rauw en mooi tegelijkertijd; sympathiek, maar ook bloedfanatiek; wars van hiërarchie, van praatjes en gebakken lucht; keihard knokken, onverzettelijk, nooit alleen en anders dan de rest.” Aldus Sjoerd Weikamp.

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“We verhuisden binnen Doetinchem van Overstegen naar Schoneveld. Waar wij woonden, keek je over het weiland naar de stadionlampen van De Vijverberg. Op de crossfiets tijdens de wedstrijd rondom het stadion fietsen en als dan 10 minuten voor het eind de poorten opengingen, glipte ik naar binnen. Het was in de periode met Jeroen Boere, die verkering had met mijn buur-buur-buurmeisje. Was heel gek, als Jeroen daar de hond uitliet, liep ik altijd net met de bal naar buiten…”

Wat is je mooiste herinnering aan de club?

In de allerlaatste minuut op Woudestein bij Excelsior promoveren door een kopbal van Michael van der Kruis. Die ontlading… Op de tv-beelden, zie ik mezelf nog in de nok van het stadion hangen en drie tellen later stond ik op het veld. Dat moment, die minuut…bizar.”

Wat is je betrokkenheid bij de club?

“Een tijd lang, echt alle wedstrijden, uit en thuis. Een alternatief supportersblad. Supportersavonden presenteren. Toen de DRAN.nl shirtsponsor-actie, waarbij de supporters shirtsponsor werden van hun eigen club. De revolutie, toen we met heel veel getrouwen wisten: nu moet het roer om. En uiteindelijk gekozen worden om als supporter in de RvC, als vrijwilliger, proberen het roer ook echt om te gooien… Eigenlijk is het geen betrokkenheid, ik ben vergroeid met de club.”

‘Ik ben vergroeid met de club’

Wat moet de club doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

“We staan nu op de rand van een historisch moment: de club is bijna gezond. Als het dan lukt om vanuit de jeugdopleiding regelmatig Achterhoekse jongens door te laten breken, aangevuld met spelers en trainers die strijd en opportunisme prediken, in combinatie met een hele krachtige en actieve (sociaal maatschappelijke) rol van De Graafschap als de spil in de Achterhoek… Dan ben ik er van overtuigd dat we als enige club in Nederland met echt een eigen imago, een eigen verhaal, door kunnen groeien tot een stabiele eredivisieclub.”

Wat moet er zo snel mogelijk veranderen als jij het mocht zeggen?

“De KNVB, de gemeenten, de politie, we moeten eens stoppen met de gewone fanatieke supporter de dupe te laten worden van 1 procent die rotzooi zoekt en maakt. Laten we die groepen isoleren en aanpakken, zodat de echte supporters gewoon lekker met auto’s, gehuurde busjes of met de trein naar een uitwedstrijd kunnen. Biertje drinken, zeker ook met gelijkgestemde supporters van de tegenpartij… ik denk dat het kan. Mooi man…”

Welke oud-speler zou prima in het huidige elftal passen?

“Dat zijn er meerdere. Ik heb het geluk gehad om Koolhof, Viscaal en Eman te zien voetballen. In mijn 30 jaar supporter zijn, de beste spelers. Maar stiekem genoot ik nog veel meer van Redeker, Botje, Van Schijndel, Van der Haar en hun rauwheid. De combinatie van die twee soorten De Graafschappers? Edwin Godee. Ik weet inmiddels niet meer of de jaren hem nog beter maken, maar wat kon die man voetballen, bikkelen en af en toe een beetje bloedzuigen. Prachtige speler.”

Waar in de Achterhoek kunnen we je tegen het lijf lopen?

“De laatste schiet het er een beetje bij in, maar de zaterdagmarkt in Doetinchem met mijn twee dochters Mirte en Aafke… Van de groenteboer, naar de worstenman, af en toe via de snoepjesman naar de visboer…En dan onderweg 30 bekenden tegenkomen en 10 keer de tijd nemen om ze te woord te staan over de club. Na een nederlaag en na een overwinning. Ik vind dat echt goud.”

MIJN Superboer – maart 2020
Uitgever: MIJN Magazine
Tekst: Richard Stegers           
Foto’s: Roeban Kuiper

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *