Special Forces Vips-staflid Bas Kremer: ‘Persoonlijke groei ligt buiten je comfortzone’

Bas Kremer

In de Videoland kijkcijfer hit ‘Special Forces Vips’ onderwerpt een staf van oud-special forces een groep BN’ers aan een spartaans regime. Tien kandidaten waaronder Dave Roelvink, Gaby Blaaser en Tim Haars, meten zich langs de lat van special forces operators met als doel hun eigen grenzen op te zoeken. De staf drijft ze hier echter ver overheen. Het blijkt een fysieke maar vooral emotionele strijd. Een van de vier stafleden is Achterhoeker Bas Kremer, geboren en getogen in Lintelo.

Als zeventienjarige haalt Bas Kremer zijn rode baret bij de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen. Tijdens een missie in 2004 dropt Bas als boordschutter van een Chinook helikopter een ploeg commando’s in het zuiden van Irak. ‘Toen ik de professionaliteit van deze operators en de geheimzinnigheid rondom hun operatie ervoer, wist ik het zeker: Ik word commando!” Tijdens de opvolgende uitzending rent Bas dagelijks acht kilometer met scherfvest en rugzak door de Iraakse woestijn. Zijn focus is helder: ‘Harder en fitter worden dan ooit!’ Spoedig daarna begint immers de selectie en de loodzware commando-opleiding. In 2005 haalt Bas de felbegeerde groene baret, het ‘toegangsbewijs’ voor speciale operaties. Na de voortgezette commando-opleiding en een reeks trainingen belandt Bas in de commandoploeg dat getraind is om via valscherm te worden ingezet, ook vanaf hoogten waarop dit alleen met zuurstof kan.

Afghanistan

In 2007, 2009 en 2010 gaat Bas als commando naar Afghanistan voor het zoeken, vinden en verstoren van vijandelijke activiteiten. Soms middels dagenlange verplaatsingen naar dreigende maar nog niet verkende locaties, soms kortstondige acties met helikopters om High Value Targets te overmeesteren. Er volgen spannende operaties met vele vuurgevechten, bijzondere ervaringen en een flinke portie geluk. In 2009 springt Bas met zijn paraploeg boven Helmand uit een Canadees transportvliegtuig. Opdracht: ‘Het in kaart brengen van potentiële doelen binnen een broeinest van de taliban en het veiligstellen van de route voor het grondelement in hun opmars naar dit ‘broeinest’.

De commando’s zijn door hun uitrusting meer dan 200 kg wanneer ze zich in de Afghaanse nacht storten. Door de impact van de landing gaat er een hoop water verloren. Na de para-uitrusting te hebben begraven, volgt een zware infiltratie bergopwaarts waarna de commando’s   uitgedroogd vanuit hun twee observatieposten aan hun opdracht beginnen. Op een dag wordt het team vanuit het broeinest beschoten met .50 en mortieren. “Geluk bij een ongeluk, we zaten verdekt opgesteld en wisten hierdoor de strijders precies te lokaliseren.” Wanneer het grondelement het broeinest een dag later nadert, laat de paraploeg de gelokaliseerde doelen door straaljagers uitschakelen zodat het grondelement veilig(er) hun inbraak in het oord kan maken en het broeinest kan veiligstellen. 

Instructeur

In 2012 volgt sergeant Kremer de opleiding tot para-instructeur en verzorgt vier jaar lang diverse militaire paraopleidingen. In 2016 keert hij terug naar de paracompagnie. Dit keer niet als operator maar als opleider en trainer. Bas traint zijn collega’s in diverse aanvalstactieken en gaat twee keer naar Mali om de door hem opgeleide paracommando’s voor een heimelijke operatie van grote hoogte te droppen. In deze periode studeert Bas toegepaste psychologie. In de wintermaanden is hij namelijk instructeur op de elementaire commando-opleiding, waar psychologische kennis goed van pas komt. “Daar waar mensen gevormd worden en over grenzen gaan, is kennis van geest en gedrag randvoorwaardelijk. Ik besloot te stoppen met ‘running and gunning’ om me meer te specialiseren in de belangrijkste spier: ‘Die tussen je oren!’” Hij wordt naast toegepast psycholoog ook trainer NLP en mentale kracht. Bas werkt sinds 2020 als gedragsanalist bij Defensie maar zijn persoonlijke missie is om zo veel mogelijk mensen veerkrachtiger te maken. “Mentale kracht is niet alleen voorbehouden aan special forces, maar dient iedereen!”

Special Forces Vips

De combinatie van commando, gedragskundige en instructeur zorgde ervoor dat Bas gevraagd werd voor Special Forces Vips. Overigens twijfelde hij wel. “Ik durfde eigenlijk niet op tv! Daar waar ik aan anderen uitleg dat de weg naar persoonlijke groei buiten de comfortzone ligt, is voor mij – niet een fysieke uitdaging, hoogte, diepte, engte of kogels! …-  maar in de openbaarheid optreden buiten mijn comfortzone en dus mijn potentie tot groei! Ik kijk nu al uit naar de opnames van de volgende Special Forces Vips!’

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *