Leuk

‘Stage ook om uit te vinden wat je leuk vindt’

Bijna elk Achterhoeks bedrijf biedt met het oog op kennisoverdracht regelmatig plaats aan stagiaires. Bedrijven doen dat niet alleen om hen te voorzien van hulp en ondersteuning, maar ook met het oog op werving en talentontwikkeling. Daarvoor moeten stagiaires tijdens een stageperiode goed begeleid worden en daarvoor is een stagebegeleider verantwoordelijk. Deze keer komen daarom stagiair Joris Gersen en stagebegeleider Wilco Zegers, beide werkzaam bij Hosokawa Micron BV, aan het woord.

Joris Gersen (18 jaar)

Stagiair engineering bij Hosokawa Micron BV in Doetinchem

Wilco Zegers (54 jaar)

Manager Order Engineering & Standardisatie en stagebegeleider bij Hosokawa Micron BV in Doetinchem

Joris Gersen (18)

volgt een studie Technicus Engineering aan het Graafschap College en is bijna aan het eind van zijn stageperiode. “Ik heb voor aanvang van de stage onderzocht wat ik leuk vond om te doen. De conclusie was dat ik het liefst bij een installatiebedrijf of een machinebouwbedrijf wilde stagelopen. Daarna ben ik gaan kijken naar hoe leuk, hoe groot en hoe interessant een bedrijf is. Hosokawa leek eigenlijk meteen bij mij te passen, ook om wat ze er allemaal maken. Zo ben ik hier terecht gekomen. Eerst ben ik hier gaan kijken wat ik nou eigenlijk wilde. Ik kreeg de kans om op meerdere afdelingen mee te kijken, om een beeld te krijgen van wat ze hier doen. Aan het eind van dit jaar moet ik een leerroute kiezen en inmiddels weet ik dat ik mechatronica interessant vind, dus meer leren over elektriciteit in combinatie met mechaniek. Het mooie is dat je je in die richting niet richt op een ding, maar dat je van alles wat mee krijgt.”

Wilco Zegers (54)

is al jaren werkzaam bij Hosokawa en begeleidt samen met collega Engineers daarnaast de stagiaires, zowel van het mbo als het hbo. Ze hebben de afgelopen jaren leerlingen van onder andere het Graafschap College heel leuke stages kunnen bieden.  “We proberen de jeugd de gelegenheid te geven om uit te vinden wat ze leuk vinden. Niet alleen om te beslissen of je na je mbo aan het werk wil, maar het biedt ook de mogelijkheid te onderzoeken of je door wilt studeren aan het hbo. Stage zorgt ervoor dat mensen merken wat het betekent om te werken in de techniek, maar we kijken ook naar het persoonlijke vlak, wat drijft mensen, wat vinden ze leuk. We bieden mbo-studenten ook de mogelijkheid om een eventuele achterstand die ze hebben opgelopen bij ons weer in te lopen. De afgelopen jaren is er op dat gebied heel veel veranderd. We proberen echt zo breed mogelijk in te zetten en daardoor hebben we afgelopen jaren veel stages gehad waar mensen heel enthousiast over waren.”

Feiten en cijfers:

  • In de Achterhoek bieden 651 leerbedrijven stages aan en zijn er op dit moment bij hen 560 openstaande stages.
  • In Gelderland volgen 114.597 leerlingen een opleiding aan het voortgezet onderwijs en daarvan studeren er 15.704 in de Achterhoek.
  • In 2012 deed 62,6% van de studenten in de Achterhoek een opleiding aan het mbo, 33% aan het hbo en 4,5% aan het wo. In 2022 zakte het aantal leerlingen dat een studie deed aan het mbo naar 52,7%. Het aantal leerlingen dat aan het hbo en het wo studeerde steeg naar resp. 38,0% en 9,3%.
  • Het aandeel van de beroepsbevolking met een laag  onderwijsniveau (Gelderland 20% en Achterhoek 22,8%) en middelbaar onderwijsniveau (Gelderland 40,1% en Achterhoek 44,9%) bevinden zich in de Achterhoek boven het gemiddelde van Gelderland in 2022. Het aandeel van de beroepsbevolking met een hoger onderwijsniveau ligt onder het gemiddelde van Gelderland (Gelderland 39,9% en Achterhoek 32,3%).

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *