Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar. De foto’s bieden de ouders troost en een blijvende herinnering en kunnen wezenlijk helpen bij de verwerking van het verlies. Mooi, maar in de Achterhoek kan de stichting nog wel wat hulp van vrijwilligers en fotografen gebruiken.
De stichting werd in 2008 opgericht door Ed en Rian van Schaik uit Westerhoven en zij zijn nog altijd verantwoordelijk voor de landelijke gang van zaken. Saskia Sommer uit Heelweg is vrijwilliger bij de stichting. Ze kwam ermee in aanraking, toen haar kleindochter een paar jaar geleden stil geboren werd. “Mijn hart is toen in duizend stukjes gebroken, alleen al door te kijken naar het verdriet van mijn dochter. En dat heelt nooit. Je kunt het plakken, maar het gaat nooit meer weg.”
Saskia werd door haar dochter gewezen op het bestaan van deze stichting. “Ze zei: Mam, dit is iets voor jou. Ik heb me drie jaar geleden als vrijwilliger aangemeld en inmiddels weet ik hoe belangrijk het is om zo’n stukje herinnering te hebben. Het is voor de ouders natuurlijk moeilijk. Sommige mensen wachten weken voordat ze de foto’s bekijken, maar ik weet ook hoe dankbaar ze zijn dat ze de beelden hebben.”
Meer speling
De stichting heeft een landelijk netwerk van ruim 120 professionele fotografen, die thuis of in het ziekenhuis foto’s maken. Saskia: “Maar hier in de Achterhoek is het aantal fotografen nog klein en ik ben hier in de omgeving misschien wel de enige vrijwilliger. Het zou allemaal wat gemakkelijker worden als we een grotere groep vrijwilligers zouden hebben, dan hebben we iets meer speling.”
De stichting is 24/7 bereikbaar. “Vrijwilligers die zich aanmelden voor het telefoonteam werken in weekenddiensten of avonddiensten en kunnen middels een blanco rooster hun beschikbaarheid doorgeven. Dan plannen we vanuit Make a Memory een passend rooster. Tijdens je dienst moet je telefonisch bereikbaar zijn. Je logt in op het systeem, bekijkt wat er die dag is gebeurd of wat er nog speelt. Je noteert ook de nieuwe aanvragen en belt een fotograaf uit de lijst met beschikbare fotografen in de hoop dat je het kunt regelen. Soms is het acuut. Laatst had ik een geval en daar moest binnen drie kwartier een fotograaf bij zijn. Dan is het alle hens aan dek en het is heel fijn als dat lukt.”
Fotografen
Fotografen die zich beschikbaar stellen, zijn vrij om aan te geven of ze op dat moment in de gelegenheid zijn of niet. Make a Memory verplicht fotografen niet om op pad te gaan. “Daarom is het fijn om meerdere fotografen in de lijst te hebben staan. Ook hier in de omgeving, want iedereen hoopt dat het hem of haar nooit overkomt, maar ook hier worden baby’s stil geboren, worden kinderen terminaal ziek en komen kinderen te overlijden”, legt Saskia uit.
De fotografen en vrijwilligers moeten wel stevig in hun schoenen staan. “Als je gebeld wordt door een zorgprofessional van een ziekenhuis heb je nog een buffer, maar er zijn ook ouders die zelf bellen. Je moet je realiseren dat het best heftig kan zijn. We vragen ook altijd of er nog uiterlijke kenmerken zijn waar de fotograaf rekening mee moet houden. Zo kunnen we de fotograaf daarover inlichten, omdat zij uiteindelijk direct persoonlijk te maken hebben met de ouders en hun kind. Er zijn fotografen die direct hun spullen pakken en op pad gaan. Vrijwel direct als we bellen, ook om elf uur ’s avonds, met soms wel een uur te rijden. Allemaal op vrijwillige basis. Daar heb ik heel veel respect voor.”
Kosteloos
Het werk van de fotografen onderscheidt zich in positieve zin technisch en inhoudelijk van de foto’s die ziekenhuispersoneel en ouders zelf kunnen maken. De foto’s bieden de ouders troost en een blijvende herinnering en kunnen wezenlijk helpen bij de verwerking van het verlies. De ouders ontvangen na de reportage een boekje met vijf afdrukken en een USB-stick met dezelfde beelden in hoge resolutie en alle overige geselecteerde beelden. Er zijn voor ouders geen kosten verbonden aan het ontvangen van een reportage. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten.
Meer informatie? Vrijwilliger worden bij de stichting of aanmelden als fotograaf? Wilt u donateur of sponsor worden? Neem contact op met Stichting Make a Memory via info@makeamemory.nl
Site: https://www.makeamemory.nl/
___________________________________________________________________
MIJN Verhaal
De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/