‘t Oldhuys, een lust voor het oog

‘t Oldhuys, een lust voor het oog

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer boerenhoeve ‘t Olthuys in Vorden.

“Een lust voor het oog.” “Prachtige boerderij met liefde verbouwd en goed onderhouden.” “Fantastische plek.” De lovende reacties liegen er niet om. ‘t Olthuys scoorde dan ook hoge ogen tijdens de verkiezing ‘Mooiste Boerderij van de Achterhoek’. Terecht, de authentieke eeuwenoude boerenhoeve en de locatie zorgen voor een unieke combinatie. ‘t Olthuys heeft charme, karakter en is werkelijk idyllisch gelegen.

Het roer om

Gijs van den Biggelaar (58) is verantwoordelijk voor de metamorfose van de boerderij. Want ruim vijftien jaar geleden zag het er allemaal lang niet zo mooi uit. “De boerenhoeve ging richting vervallen staat, maar had zeker potentie. We vonden de plek ook gelijk geweldig.” Hij woonde met zijn partner en twee jonge kinderen in Amstelveen. “Het was er erg druk. We woonden in de buurt van de A9 waar destijds 120.000 auto’s per dag gebruik van maakten.” Het was de bedoeling om de kids meer ruimte en groen te bieden. Daarvoor ging het stel op zoek naar een andere omgeving. “Ik was ook vastgelopen in mijn baan en wilde het roer omgooien. De voorkeur ging uit naar het runnen van een B&B. Daaraan moest ons nieuwe onderkomen voldoen.”

Dagje fietsen

Een zoektocht van twee jaar volgde. Een dagje fietsen in en rond Vorden had grote gevolgen. “We vonden het een prachtige omgeving. Zeer gevarieerd.” Ze raakten geïnteresseerd in boerenhoeve ‘t Olthuys in de Vordense buurtschap Mossel. Het was 2007, er heerste geen huizengekte. Toch bleek de vraagprijs een hindernis. “We waren onder de indruk van de mogelijkheden, maar het was gezien de staat van het pand niet bepaald het koopje van de week”, grijnst Gijs. “Je weet ook dat er flink verbouwd moet worden. Vandaar dat we aanvankelijk niet toehapten.” Ze wachten geduldig. Als de prijs later zakt, besluiten ze toch nog een poging te wagen. Uiteindelijk lukt de aankoop en beginnen ze vol enthousiasme aan het nieuwe avontuur.

Eiken gebinten

Een grootscheepse renovatie volgt. Van augustus 2008 tot mei 2009 verblijft het gezin in een bouwkeet op het erf. Het voorhuis wordt omgetoverd in een prima woning, terwijl de voormalige deel wordt opgeknapt tot sfeervolle B&B. Een fotocollage aan de muur geeft een goed beeld van het omvangrijke project. Het resultaat is verbluffend, waarbij de eiken gebinten uit de 18e eeuw behouden zijn gebleven. Dat geldt ook voor de buitenmuren. De vorm van de deels rietgedekte boerenhoeve wordt wel aangepast op initiatief van Gijs en zijn toenmalige partner. “Het was een typisch hallenhuis, wij hebben er een halve kruk boerderij van gemaakt. Door de extra ruimte boven, konden er twee kinderkamers worden gecreëerd. Dat was wel zo praktisch.” Het idee ontstond door een oude silhouet tekening uit 1948 die Gijs bij de gemeente aantrof. “Er bestond dus al eerder een plan voor de aanpassing. Dat is destijds niet doorgegaan. We vonden het erg mooi, vandaar de keuze.”  

Bedstedes

Het onderkomen heeft enkele aansprekende onderdelen, waarbij de historie een rol speelt. Zo zijn de twee gastenverblijven van de B&B op de voormalige hooizolder van de deel voorzien van bedstedes. “De oude luiken van het voorhuis zijn hergebruikt als deuren van de bedstedes en de oude poepdoos heeft een plek gekregen bij de entree.” De oude brandwerende stenen muur tussen het voorhuis en de deel is in het zicht. De originele doorrijschuur en het gerenoveerde oude bakhuis hebben hun plek behouden. Het fraaie erf is met een open karakter beslist de moeite waard. Het uitzicht is zelfs idyllisch te noemen, richting het bos én richting de kerk in Kranenburg. Opvallend buiten zijn de oude melkmachine, eg en platte wagen. De walnotenboom uit 1918 is zelfs imposant te noemen. “Het trekt eekhoorns. Je staat hier sowieso dicht bij de natuur, aan de rand van het Grote Veld. Ik woon en werk hier met veel plezier. Het was destijds de juiste beslissing om hier een nieuw bestaan op te bouwen.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *