Wout Kuiper

Talent Devin Haen (17) van supporter tot speler

‘Geduldig wachten op de kansen die komen’

Jarenlang zat hij als supporter op de tribune van De Vijverberg om zijn helden toe te juichen, nu draagt Devin Haen zelf een blauw-wit shirt. “Zo zie je de spelers in het stadion en op de televisie en zo speel je met ze in één team. Dat geeft wel een speciaal gevoel ja.”

Wat goed is, komt snel. Dat geldt zeker voor Devin Haen, een groot talent uit de jeugdopleiding van De Graafschap. De 17-jarige inwoner van Zieuwent tekende deze zomer een driejarig profcontract en behoort sindsdien tot de selectie van de hoofdmacht. “Ik ben geduldig en wacht op de kansen die komen.”

Met zijn invalbeurt en goal tegen NAC aan het begin van de competitie kreeg Devin Haen veel publiciteit. De jeugdige aanvaller had er geen moeite mee en kwam ook verbaal prima voor de dag. Nadat hij ook voor Oranje onder 18 jaar zijn debuut maakte en opnieuw scoorde waren wederom de ogen gericht op Haen. “Natuurlijk doet dat je goed. Als spits word je beoordeeld op doelpunten. Het is erg prettig als je scoort en belangrijk kunt zijn.” Als groot talent voelt hij wel wat druk, maar zeker niet overdreven veel. “Ik wil altijd mijn stinkende best doen, hard werken. Dan kun je jezelf niets verwijten”, aldus de nuchtere Achterhoeker. Vorig seizoen trainde hij al regelmatig mee met de selectie, toch was het profcontract een verrassing voor hem. “Die zag ik even niet aankomen. Er spreekt veel vertrouwen uit, ik ben er in ieder geval erg blij mee.”

Danzell Gravenberch en Joey Konings zijn de concurrenten voor de spitspositie. Een basisplaats lijkt nog niet aan de orde, al klopt hij al wel op de deur. “Ik hoop natuurlijk op zoveel mogelijk speelminuten, dan kun je laten zien wat je kan. Dit seizoen is alle speeltijd meegenomen. Het smaakt naar meer, maar ik heb de tijd.” Haen wordt graag de diepte ingestuurd om 1 op 1 te spelen en heeft een neusje voor de goal. Hij wordt ook ingezet als aanvallende middenvelder, als een nummer tien. “Daar wil ik met alle liefde spelen hoor. Dan moet je meer uitzakken, maar mijn favoriete positie is toch diepste spits”, besluit de ruwe diamant.

Wat is volgens jou een Superboer?

“Een Superboer is iemand die de hele wedstrijd hard werkt en alles geeft voor de club.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“De dag dat ik uit school kwam en er een brief van De Graafschap op de deurmat lag met daarin de uitnodiging om er te komen spelen.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“Mijn debuut in het eerste en mijn eerste goal als invaller tegen NAC. Maar ook het seizoen van onder 14 waarin we op de vierde plek van Nederland eindigden.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Gewoon doorgaan op de ingeslagen weg, dus niet veel veranderen. De aanvallende speelstijl in ieder geval handhaven.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Dan komt de naam van Luuk de Jong naar boven. Hij is nu zelfs speler van FC Barcelona.”

Wat moet er direct veranderen bij De Graafschap?  

“Niet zoveel. Het is een goede zaak dat de jeugd nu een kans krijgt, maar dat gebeurt al.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen?

“Dat is bij RKZVC, de club in Zieuwent waar ik ben begonnen. Ik ga er regelmatig kijken bij het eerste elftal waar mijn neven Mart en Jens Schutten ook spelen.

Wie is de beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?

“Dan noem ik de supporters.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *