Jan Elferink

Yes!! We mogen weer werken, we zijn weer open

Helaas mochten we van de regering niet werken. De regering deelde ons, de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) in bij de doelgroep niet medische contact beroepen, samen ook met de Chyropractie en de Osteopatie.  Onvoorstelbaar voor ons. Immers de WHO, de Wereld Gezondheid Organisatie, heeft de TCG al van af de jaren 90 van de vorige eeuw ingedeeld bij Bewezen Medische beroepen.

Maar goed, we mogen gelukkig weer. In die stille periode, heb ik me goed kunnen vermaken en de tijd vooral ook nuttig kunnen gebruiken. Mijn beroepsvereniging organiseerde, net als in de lockdown van maart vorig jaar, weer een aantal bijscholingen. Allemaal via Zoom. Deze gingen vooral ook over Covid 19. Covid 19, corona, mogen wij niet behandelen. Maar…uit oude Chinese geschriften blijkt Covid 19 niet uniek te zijn. In het boek, de Shang Han Lun, een boek uit ongeveer 200 voor Christus, worden de kenmerken van corona reeds beschreven, waaronder de typische kenmerken van corona als je besmet bent, maar ook de klachten die blijven ná de corona. Zoals vooral de vermoeidheid, de slapeloosheid, het maar niet terug komen van geur en smaak, menstruatie problemen, hoofdpijnen, buikpijnen, spier-en gewrichtsklachten.

In de Shang Han Lun, vertaald als wind-koude ziekten, worden ziekten beschreven die ontstaan door wind en kou. De oude Shang Han Lun bestond toen nog uit 292 stokjes met tekst. Vroeger schreven de rijke doctoren in China op papyrus en de arme doctoren op bamboestokjes. Ene Zhang Zhong Jing heeft ongeveer 200 jaar voor Christus die stokjes gevonden en is ze gaan bewerken. Dat gebeurt tot op heden. Ook nu nog worden de wind koude ziekten én hun behandelmethoden, de acupunctuur én de te gebruiken kruiden bij diverse diagnoses, bijgewerkt in de Shang Han Lun. Het boek heet dan ook tegenwoordig de “Shang Han Lun uitgelegd, verklaard”.

In de diverse bijscholingen zijn dus vooral de klachten die heel vaak over blijven, nadat iemand corona heeft gehad, behandeld. Nu is dat niet uniek. Alle rest verschijnselen komen ook zo wel voor. Daar hoef je geen Covid 19 voor gehad te hebben. Nu is de TCG hierin zeer ervaren. De TCG gaat uit van de stelling, dat een ziekte een verstoring is van de balans tussen Yin en Yang. Yin en Yang zijn zogenaamde parameters. Net als tussen vrouw en man, boven en onder, warm en koud, voor en achter,  ..… en zo kan ik nog heel lang door gaan. De beweging tussen yin en yang is de energie, de Qi, in het Chinees. Qi is dan ook dat wat yin en yang bij elkaar houdt. Als je uiteindelijk komt te overlijden, is yin en yang nog steeds aanwezig, alleen de Qi is verdwenen. Er is geen beweging meer.

Als je moe bent, heb je een tekort aan energie, qi. Dat kan dus bijvoorbeeld komen door slaaptekort, maar kan ook bij de menstruatie problemen geven, of hoofdpijn, buikklachten, spierklachten, gewrichtsklachten enz. Nu zegt de TCG ook, dat voeding geur en smaak hebben. Ook dat heet in de TCG qi. Als je te weinig qi hebt, wordt het constateren van de qi van voeding ook moeilijker. Vandaar dat het niet meer kunnen ruiken en/of proeven in de TCG een qi probleem is. Dat is gelukkig te behandelen, allemaal. Al vanaf 200 jaar voor Christus wordt dit bijgehouden. Eigenlijk al vanaf voor 200 jaar voor Christus. De Shang Han Lun verklaard, is immers een aanvulling op de oorspronkelijke tekst. Uit welk jaar dat dus werkelijk komt, is niet bekend.

Hebt u nu nog steeds klachten overgehouden van uw corona besmetting, of had u die klachten toch al, en komt u er maar niet vanaf, neem dan eens contact op met de Praktijk voor Traditionele Chinese Geneeswijze van Jan Elferink, Dijkstraat 25, 7131 DM Lichtenvoorde. Telefoon 0544 375124 of 06 51104848. Dat kan ook via mail@jan-elferink-tcm.nl . We beginnen dan eerst met een intake, dat duurt ongeveer een uur.

U gaat dan hier weer weg met een nieuwe afspraak.  Ik probeer daarna een diagnose te stellen en een behandelplan te maken. Lukt me dat, dan denk ik dat ik wat voor u kan betekenen. Zonder diagnose, geen behandelplan en dan ook geen behandeling. Ik kan u garanderen, dat er met 5/6 behandelingen al een verandering is te constateren. Is dat niet het geval, dan stop ik met de behandeling. Of ik probeer een betere diagnose en behandelplan te maken, of we stoppen er helemaal mee. Maar blijven behandelen is geen optie. De behandelingen zijn altijd gericht op resultaat/verbetering.

Ook worden de behandelingen door de meeste zorgverzekeraars voor een groot deel nog steeds vergoed. De kruiden niet, behandelingen dus wel. U zult daar echter wel een aanvullende verzekering moeten hebben. We zitten nog steeds niet in het basispakket, al vinden we wel dat dat zou moeten.

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *