Als je werkt als installatiemonteur draag je direct bij aan essentiële voorzieningen in huizen en bedrijven. Bovendien is er veel vraag naar je vakmanschap, wat zorgt voor goede werkzekerheid en carrièrekansen. Bovendien biedt het werk afwisseling en de mogelijkheid om technische problemen op te lossen met je eigen handen, vertellen Luke Oortgiesen en Nico Hermeling.
Luke Oortgiesen (24 jaar)
Installatiemonteur bij Grevers Installatiebedrijf in Winterswijk
Nico Hermeling (40 jaar)
Installatiemonteur bij Derksen Installatie in Beek
Luke Oortgiesen (24) begon vier jaar geleden bij Grevers Installatiebedrijf als zaterdagkracht. Hij had het zo naar zijn zin, dat hij besloot om een BBL-opleiding elektrotechniek niveau 2 te gaan volgen. “Ik ging één dag in de week naar school en verder was ik bij Grevers aan het werk. Daarna ben ik doorgegroeid naar niveau 3. Die opleiding heb ik na twee jaar kortgeleden afgerond en nu werk ik fulltime bij Grevers. Het is nog een jong bedrijf en er zijn hier alleen maar jongens aan het werk die van alles wat kunnen. Ik doe vaak elektra, maar ik maak ook wel een badkamertje of ik leg zonnepanelen. Het is heel gevarieerd werk, elke dag iets anders en dat maakt het heel leuk. We krijgen ook veel vrijheid. Je mag zelf kijken hoe je iets wil maken. We hebben een heel leuk jong team en iedereen helpt elkaar. Ook buiten het werk kunnen we goed met elkaar overweg. Het is eigenlijk een soort werkende vriendengroep, dus beter kan het eigenlijk niet.”
Nico Hermeling (40) ging ook al op zeventienjarige leeftijd als installatiemonteur aan de slag. Eerst bij een ander bedrijf, maar na enkele jaren kwam hij na een gesprek met een oud-collega weer terecht bij Derksen Installatie, waar hij voor zijn opleiding middenkader elektrotechniek stage had gelopen. Daar werkt hij inmiddels zeventien jaar. “Ik werk nu bij Derksen mee in de buitendienst, maar ik zit ook deels op kantoor. Daardoor doe ik echt het volledige traject, van bouwopname tot de montage, dus alles in de breedste zin van wat wij doen komt regelmatig langs. Ik vind het leuk om een mooi project te maken. Dat je iets bekijkt, dan verzint hoe we het gaan maken en dat je vervolgens ook de uitvoering doet. Je bent vaak onderweg en zit dus niet hele dagen op dezelfde plek en dat maakt het ook aangenaam. We hebben een leuke club collega’s en een heel gezellige sfeer.”
Feiten en cijfers
- Er zijn ruim 400 installatiebedrijven in de Achterhoek. Deze bedrijven variëren van kleine familiebedrijven tot grote regionale spelers. Daarmee heeft de regio bijna dubbel zoveel bedrijven per inwoner als in de rest van Nederland.
- De sector biedt werk aan meer dan 3.500 mensen in de regio. Daarmee is de Achterhoek goed voor ongeveer 2% van de totale werkgelegenheid in de installatietechniek in Nederland.
- De installatiebranche in de Achterhoek is sterk gericht op duurzame energie. Veel bedrijven zijn betrokken bij de installatie van zonnepanelen, warmtepompen, en energiezuinige systemen.
- De regio is onderdeel van de landelijke energietransitie, waarbij een toenemende vraag is naar specialisten in duurzame technieken zoals wind- en zonne-energie.
- Door initiatieven zoals SmartHub Achterhoek en het Techniekpact Achterhoek, wordt geïnvesteerd in de digitalisering en robotisering van installatietechnieken. Bedrijven werken samen met onderwijsinstellingen om innovatie te bevorderen.
- ROC Graafschap College en Hogeschool Saxion bieden gerichte opleidingen en cursussen aan voor installatietechniek en duurzaamheid, waarmee jonge mensen en herintreders in de sector aan de slag kunnen.
- De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe technieken zoals domotica (huisautomatisering), smart grids, en het integreren van slimme energietechnologieën in woningen en gebouwen.
___________________________________________________________________
Droombaan
Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/