De Scheepsramp met Phoenix

Terug in de tijd: de scheepsramp met Phoenix

Dit verhaal heeft veel weg van de ramp met de Titanic, maar is veel minder bekend.

We gaan terug naar 21 november 1847. Na een lange reis van Nederland naar Amerika is de houten stoomboot Phoenix bijna op haar eindbestemming. Aan boord bevinden zich veel Achterhoekse emigranten. De meeste komen uit Winterswijk. Een nieuwe toekomst lonkt. Het schip bevindt zich dan op het Michiganmeer, zo’n 8 kilometer uit de kust van Sheboygan, een stad in de staat Wisconsin.

Noodlot

In het zicht van de haven slaat het noodlot toe, ’s nachts breekt een felle brand uit. Ruim 200 passagiers moeten zich zien te redden. Echter, er zijn maar twee reddingsboten. De meeste opvarenden overleven de scheepsramp niet. Zo’n veertig mensen weten zich wel in veiligheid te brengen.

Bert Wagendorp. Foto: Riemer Boekhandels

De gebeurtenis van ruim 175 jaar geleden maakt indruk op de Achterhoekse auteur Bert Wagendorp, geboren in Groenlo.

Historische roman

Hij schrijft er een historische roman over: Phoenix, over de memoires van de 8-jarige Abel Sikkink uit Kotten. Het boek krijgt lovende kritieken.

Op de oude algemene begraafplaats in Winterswijk werd in 2017 een monument onthuld over de ramp met Phoenix.

Nu ook een voorstelling

Journalist Joske Meerdink maakte een podcast en documentaire over de tragedie voor Omroep Gelderland en dit jaar werd er een muziektheatervoorstelling over Phoenix opgevoerd in Winterswijk.

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *