gezin

Testament niet officieel ondertekend?

In een testament kunnen belangrijke wensen over uw erfenis worden vastgelegd. Hierbij kunt u aangeven wie uw vermogen erft en wie de nalatenschap moet afwikkelen. Het moet voldoen aan verschillende vereisten, waaronder de ondertekening in het bijzijn van de notaris.

Concepttestament

Voorafgaand aan de officiële ondertekening wordt een concepttestament opgesteld. Dit concept wordt u toegestuurd, waardoor u de tijd krijgt om de inhoud te overdenken, het te controleren en eventuele aanpassingen te maken. Het is belangrijk te benadrukken dat aan dit concept nog geen juridische rechten kunnen worden ontleend. Een geldig testament vereist namelijk de handtekening van zowel de notaris als de opsteller.

Ondertekening bij de notaris

Deze regel is er niet voor niks. Het komt regelmatig voor dat er na het toesturen van het concepttestament nog wijzigingen worden aangebracht. Ook bespreekt de notaris de inhoud van het testament opnieuw met u voordat het wordt ondertekend. Dit biedt de gelegenheid voor extra uitleg, controle of de inhoud overeenstemt met uw wensen en verificatie of u de gevolgen van het testament begrijpt.

Gevolgen niet ondertekenen

In de praktijk komt het voor dat een overledene slechts een concepttestament heeft opgesteld. Ondanks dat de vermoedelijke wensen op papier staan, blijven deze onuitgevoerd omdat het geen geldig testament is. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de nabestaanden, waarbij de nalatenschap in handen kan vallen van wettelijke erfgenamen of degenen die waren aangewezen in het “oude” testament, in plaats van de beoogde erfgenamen.

Samenvatting en conclusie

Een testament zonder de handtekening van zowel u als de notaris is niet rechtsgeldig. Het is daarom van groot belang een afspraak te maken om uw testament officieel te ondertekenen bij de notaris nadat u het concept heeft ontvangen. Hierdoor voorkomt u dat uw erfenis onbedoeld terechtkomt bij de verkeerde erfgenamen, omdat het testament nog niet formeel geldig is.

Meer weten?

Indien u meer informatie wenst of hulp nodig heeft bij het opstellen van een testament (of levenstestament), staan wij klaar voor een vrijblijvend gesprek. Wij spreken graag in begrijpelijke taal over mogelijkheden zoals besparing op erfbelasting, de zorgkostenclausule en andere aspecten van het flexibele testament (en het levenstestament).

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

E: info@rgnotarissen.nl

I: www.rgnotarissen.nl

Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25

Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *