the green circle

The Green Circle houdt het Festival der Ambachten

Het ambacht is de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Dit wordt ingegeven door een tekort aan vakmensen en het verdwijnen van oude kennis en vaardigheden. Ambachten hebben altijd volop deel uitgemaakt van de samenleving. Ze hebben voldaan aan de behoeften van de maatschappij. Het is aan ambachtslieden om een antwoord te geven op de vraag wat hun vaardigheden kunnen betekenen in het licht van de eisen en wensen van de huidige maatschappij.

Vanuit die gedachte heeft Daan de Leeuw zeven jaar geleden The Green Circle opgericht. The Green Circle is een groep toonaangevende ambachtslieden uit Nederland die op het prachtige Landgoed de Zonnebloem in Winterswijk-Brinkheurne workshops aanbieden. Het zijn natuurworkshops waarbij de deelnemer niet alleen bepaalde technieken leert maar ook zoveel mogelijk het maakprocess ervaart. De verwerking van ruwe grondstoffen uit de natuur tot eindproduct vraagt om kennis van materiaal, fysieke coördinatie, doorzettingsvermogen en vakmanschap. Dit zijn eigenschappen die in iedere maatschappij goed van pas komen. Op dit moment zijn er 7 verschillende diciplines aanwezeg namelijk vers houtbewerking, smeden, keramiek, vilten, manden vlechten, leerbewerking en beeldhouwen in steen en hout.

Door jarenlange toewijding en ervaring in hun vak hebben de workshopleiders van The Green Circle een bijzondere verbondenheid gekregen met het materiaal waarmee ze werken, en daardoor ook met de natuur en zichzelf. De meeste onder hen beoefenen hun vak dagelijks en laten zien dat hun Ambacht ook in deze moderne tijd heel goed past. De oude kennis wordt omgezet in hedendaagse en zelf kunstzinnige producten. Die kennis willen ze graag delen met belangstellenden, ongeacht of dit beginners zijn of collega’s in het vak. Door vanuit ruwe grondstoffen een eigen ontwerp tot resultaat te brengen leer je jezelf op een andere manier kennen en ontwikkelen.

Uniek

Het Landgoed de Zonnebloem is hiervoor uitermate geschikt. Met medewerking van de Fam. Te Voortwis heeft Daan de Leeuw de laatste jaren dit stuk grond omgetoverd in een unieke setting. Op het terrein staan verschillende werkplaatsen die worden gebruikt als onderkomen voor de workshops. Deze zijn gebouwd uit verschillende natuurlijke materialen zoals, houten palen, gras daken, glas en steen.

Tussen grasvelden, boompartijen en meertjes staat ook een schitterende veldkeuken dat dienst doet als openlucht restaurant met vuurplek. Daarnaast is er een minicamping en een labyrint op het terrein. Aan het eind van dit 25 hec grote natuurterrein bevindt zich een stuk bos en loopt de beek de Slinge erlangs.

Op zaterdag 23 en zondag 24 april organiseert The Green Circle “Hét Festival der Ambachten” Op deze twee dagen zal het bruisen van de activiteiten. Je kan  workshops volgen, er worden demonstraties en lezingen gegeven en er zijn tal van kramen die de bezoeker kennis laten maken met het Ambacht van nu. Zo zal David Beliën aanwezig zijn om het glasblazen te demonstreren. De beeldhouwwinkel Zutphen geeft workshops werken met speksteen. Esther Kalkman – goudsmid van Atelier Zilverlinde geeft een workshop keltisch sieraad maken.

Mirjam Scholten geeft een educatieve “wilde” wandeling. Brandglass Zwolle geeft workshops met glas in lood. Lawrence Mooy neemt je mee in de wet-plate fotografie. Verder zijn er nog veel meer bijzondere ambachten te zien zoals, kalligrafieworkshop van Dianne Vreman, de barbier, Carolina Smoorenburg met Lepels snijden, Adine Pool geeft een workshop werken met visleer, Bram Overbeke Fluiten, koperslaan, bijenkorven maken, smeden met Kees Klaassen, keramiek met Maarten Damen, vilten met Anneke Copier, wilgen vlechten met Sven Hoogerhoud, leerbewerking met Danielle Roossien en vershout met Daan de Leeuw. en nog veel meer. De vakleraren van The Green Circle staan allemaal klaar om je alles uit te leggen.

Oerkoks

Onze oerkoks gaat lekker aan de slag voor een heerlijke soep en warme maaltijd, allemaal uit biologische producten en gekookt op houtvuren.

Dit beloofd een inspirerend week-end te worden waarbij je je handen uit je mouwen kunt steken.

Voor meer informatie over Hét Festival der Ambachten en/of ticket verkoop, ga naar onze website: www.thegreencircle.nl

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Obbink
Bedrijfspresentaties

Beleef elektronica bij Obbink

Obbink bestaat dit jaar negentig jaar. De Achterhoekse ster in elektronica begon in 1934 met een winkel in Winterswijk, waar zelf gebouwde radio’s werden verkocht en huizen werden aangesloten op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *