Kasteel Vorden

Theater Astoria in ere hersteld

Het had weinig gescheeld of Theater Astoria was verloren gegaan. In de jaren negentig van de vorige eeuw wilde een projectontwikkelaar op de locatie een supermarkt met appartementen realiseren. Zover kwam het niet dankzij Eddy en Marianne de Vries. “We hebben het gebouw van de sloop gered.”

Wonen in een monumentaal gebouw

Wonen in een monumentaal gebouw in Winterswijk. Eddy en Marianne de Vries kunnen erover meepraten. Zij bewonen het voormalige café van Theater Astoria. Salve oftewel ‘wees gegroet’ staat er in fraaie letters op de originele toegangsdeur waar ook uitnodigend een wijnglas op te zien is. “Het is een geweldige plek. We wonen in een bijzonder pand met geschiedenis. Daar zijn we ons iedere dag van bewust. De sfeer is heel bijzonder en er is een zee aan ruimte.” Ze wonen er al sinds 1997, en zijn toen direct met de restauratie begonnen. “Het is een heel ingrijpend project geweest”, vertelt Marianne. “ De
ramen waren dichtgemetseld en veel authentieke elementen waren ‘verstopt’. Voordat de werkzaamheden konden beginnen zijn er vijf grote containers vol troep uit het pand gehaald.” Een fotoboek toont haar gelijk. De nieuwe bewoners wilden het theater in ere herstellen en er een sportcentrum en jeugdtheater in vestigen. Dat gebeurde ook, maar de gehele restauratie vergde vele jaren en is nu in de laatste fase beland. “We zitten nu in rustiger vaarwater, maar het was een enorm karwei. Als je bijna alles zelf wilt doen, gaat het niet zo snel. Je bent altijd bezig en er komen steeds weer dingen bij”, zegt Eddy. Het project kostte vele jaren. “Toch was het de moeite meer dan waard. We zeggen wel eens tegen elkaar: we hebben het toch maar mooi geflikt.”

Bekend

Theater Astoria is een prachtig Art-Deco theater. Het pand dateert van 1925 en is gebouwd onder architectuur van de bekende architect Van der Schaaf.  In alles zie je dat de restauratie met liefde is uitgevoerd. Het gebouw bestaat bijna 100 jaar en heeft verschillende bestemmingen gekend. Het is ontworpen als concert- en theaterzaal en in 1947 werd de functie van bioscoop hieraan toegevoegd. Vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten uit die tijd stonden op het podium.

Geschiedenis

Het elegante monument telt vele historische art-deco elementen uit de Amsterdamse school. Prachtig vakmanschap en rijke materialen maken het tot een lust voor het oog. Ze geven een mooi inkijkje in de roaring twenties en nemen je mee naar dit betoverende jazztijdperk. De stijlvolle inrichting klopt als een bus. De kenmerken zijn terug te zien in strakke lijnen, prachtige glas-in-loodramen, houten lambriseringen, geometrische patronen en een levendig kleurenpalet. De entree wordt verlicht door twee hanglampen geassembleerd aan een lange pendel. De spectaculaire glaskappen zijn mondgeblazen en bestaan uit opaal wit glas. De lampen hebben meerdere etages in twaalfhoekige vorm. Verder pronkt er
o.a. in de entree behang uit de jaren 20 van de vorige eeuw.  In de zaal staan verschillende Art-Deco meubels. Op het podium is een woonkamer uit het jaar 1920 tastbare realiteit geworden. In het theater zijn verscheidene kunstvoorwerpen te bezichtigen uit de jaren 1890 tot 1930. Zo bevinden zich in de VIP Loge twee theaterstoelen uit het Alte Operahaus van Frankfurt en  hangt er een prachtige Belgische kroonluchter. Deze is gemaakt van massief brons en weegt dertig kilo. Ook is er glaskunst te zien en in de vitrinekasten schitteren kleinere objecten zoals sieraden en hoedenpennen. Dit alles maakt de jaren 20 sfeer compleet. Eddy en Marianne de Vries mogen trots zijn op wat zij hebben bereikt. Zij willen hier ook  anderen  deelgenoot van maken. Vandaar dat het theater vóór de coronapandemie reeds  werd opengesteld voor publiek. 

Theater

“Er was al veel belangstelling. Bezoekers reageren heel enthousiast. Monden vallen open van verbazing. Daar krijgen we veel energie van.” Als de coronamaatregelen het toelaten en de musea en theaters weer open mogen kan Theater Astoria weer bezichtigd worden, kunnen er weer evenementen gehouden worden en is het theater te reserveren voor bijzondere gelegenheden. Je kunt er zelfs overnachten. “Het was ons doel om Astoria in ere te herstellen en voor de toekomst te bewaren. Daarin zijn we zeker geslaagd.”

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *