recreatieplassen

Tropisch weeralarm! 7 x recreatieplassen voor een verfrissende plons

De temperaturen lopen flink op: tijd voor een verfrissende duik. In de Achterhoek is altijd wel een recreatieplas in de buurt. Waar kun je terecht om lekker te zwemmen, zonnebaden of recreëren?   

’t Hilgelo

’t Hilgelo in buurtschap Meddo bij Winterswijk is een officiële zwemlocatie. De plas is ontstaan door zandwinning en ligt in het Nationaal Landschap Winterswijk. ‘t Hilgelo is geschikt voor zwemmen, surfen, waterfietsen, roeien en duiken. Daarnaast is er een afzonderlijk gedeelte waar naaktrecreatie wordt toegestaan. Natuurliefhebbers komen er eveneens aan hun trekken.

Stroombroek

Stroombroek in Braamt is een recreatiegebied van actie en ontspanning. Je kunt er prima zwemmen. Het water, het strand en de ligweides nodigen uit tot onbezorgd genieten. De zwemzone is afgebakend met een ballenlijn, wel zo veilig. Liever waterskiën? Dat kan bij de kabelwaterskibaan. Stroombroek, ook wel het Braamtse Gat genoemd, biedt ook de mogelijkheid tot naaktrecreatie.

Bronsbergenmeer

Het Bronsbergenmeer ligt zuidelijk van Zutphen bij Fort Bronsbergen. Het meer is 12 hectare groot. Rondom het meer vindt u verschillende stranden. Je mag overal in het meer zwemmen. Van zonsopgang tot zonsondergang. Je zwemt er op eigen risico. De waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd. 

Hambroekplas

De Hambroekplas in Borculo biedt activiteiten en ontspanning voor jong en oud. Het zandstrand biedt een prachtig uitzicht op het meer. Je kunt een heerlijke duik nemen, gewoon lekker pootjebaden of een kanotocht maken. Voor de kids zijn er tal van speeltoestellen, zoals schommels, glijbanen en klimrekken. De plas vormt ook het decor voor de jaarlijkse nieuwjaarsduik.

Slootermeer

Slootermeer bij Etten telt drie recreatieplassen met zandstranden en ligweides. Ze bevinden zich op het terrein van camping Slootermeer. Je kunt er zwemmen, zonnen en spelen.

Slingeplas

De Slingeplas ten oosten van Bredevoort is een voormalige zandwinput en wordt nu gebruikt als recreatieplas. De wateroppervlakte bedraagt ongeveer 19 hectare. De plas is onderdeel van het Nationaal Landschap Winterswijk. Het grote zwemmeer met zandstrand en ruime ligweides en andere voorzieningen.

Kemperplas

Tussen Etten en Zeddam ligt de Kempersplas, ook wel bekend als het Kempersgat. Het is een kunstmatige waterplas in de buurtschap Vethuizen, ontstaan door kleiafgraving voor de steenfabriek in Azewijn. De Kemperplas hoort bij de gelijknamige camping. Er mag ook door niet-campinggasten gezwommen worden, recreanten betalen wel een (parkeer)vergoeding.

Let op: blauwalg

Vooral in de zomer kunnen blauwalgen voor problemen zorgen. De waterkwaliteit van de meeste recreatieplassen wordt regelmatig gecontroleerd. Op de website www.zwemwater.nl kun je zien of je veilig kunt zwemmen op de betreffende locatie.

Tips

Zwemmen in natuurlijk water brengt risico’s met zich mee. Hierbij enkele tips:

  • Laat kleine kinderen nooit alleen zwemmen of spelen in het water;
  • Duik nooit in ondiep of troebel water;
  • Verlaat bij onweer en bliksem zo snel mogelijk het water en zoek beschutting. Niet in een boom, maar bijvoorbeeld in een auto;
  • Op een luchtbed kun je snel een eind afdrijven. Let daarom goed op;
  • Raak bij kramp niet in paniek. Trek zo effectief mogelijk de aandacht van andere zwemmers.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *