Wientjesvoort

Tweede leven voor kerk in Braamt

De fraaie kerk van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Braamt krijgt een tweede leven. Er worden zeven appartementen in gecreëerd. De buitenzijde van de kerk blijft volledig intact. Dat betekent dat ook de prachtige glas-in-lood ramen niet verloren gaan. Het plan is een initiatief van Stichting Dorpshuis Braamt. Bestuurslid Harm Peeters is er maar wat blij mee. “Dit is erg goed voor de leefbaarheid in Braamt.”

Wonen in een kerk. Vroeger was het ondenkbaar, tegenwoordig komt het regelmatig voor. De kerk verliest als instituut aan invloed in de maatschappij. Mensen gaan minder of helemaal niet meer naar godshuis. Kerken krijgen daardoor steeds vaker een nieuwe functie. Zo ook in Braamt, waar appartementen verschijnen in het voormalige kerkgebouw.

Speciale primeur

“Een primeur voor de gemeente”, zegt Erik Rosendaal van Rosendaal Makelaars uit ’s-Heerenberg.  Ondanks de woonfunctie blijft de uitstraling van de kerk behouden. “Dat maakt het zo speciaal”, aldus Rosendaal. “Het zorgt voor een fantastische woonbeleving.” De makelaar spreekt van een unieke plek. Zes van de zeven appartementen zijn tweelaags, ze beschikken over een verdieping met een vide. Maar ook de karakteristieke tuinen zijn de moeite waard. De appartementen zijn toegankelijk via de voormalige hoofdingang van de kerk. “Ook dat is bijzonder”, stelt Rosendaal. Hij heeft de appartementen in verkoop. “Eerder kreeg het klooster in ’s-Heerenberg een woonfunctie. Dat project is zeer succesvol verlopen. Ik verwacht nu niet anders.” Het ontwerp van het plan is van de hand van Gelderland Architecten Zelhem. Naast de kerk is eveneens een kavel van 550 vierkante meter beschikbaar voor de bouw van een vrijstaand woonhuis.

Relikwieën


De rooms katholieke Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand kerk werd gebouwd in 1947-1948. Monseigneur Th. Huurdeman, vicaris-generaal van het aartsbisdom Utrecht was verantwoordelijk voor de inwijding in 1949. De nieuwe parochie Braamt werd daarmee afgescheiden van de parochie Zeddam waartoe het eeuwenlang had behoord. De kerk heeft altijd een prominente plek in de gemeenschap ingenomen. Tot de ontkerkelijking gestalte kreeg. De kerk telde tal van relikwieën van beschermheer Gabriel, die worden tijdelijk opgeslagen en krijgen later een andere plek. Dat geldt ook voor de oude kerkbanken, in het kader van duurzaamheid wordt het hout hergebruikt in het nieuwe dorpshuis.

Groen licht

De nieuwe bewoners kunnen nog steeds genieten van de historische betekenis en de markante uitstraling van de kerk. Het is de bedoeling dat de appartementen in december 2021 gereed zijn. Het opvallende Mariakapelletje komt op een andere plek terug, ofwel buiten of in het nieuwe dorpshuis. Want met de interne verbouw van de kerk tot appartementen is ook de komst van een nieuw dorpshuis in kannen en kruiken. Harm Peeters: “Met de opbrengst van de appartementen, kan deels de bouw van het nieuwe dorpshuis worden bekostigd. Als Stichting Dorpshuis Braamt konden we de kerk namelijk tegen het symbolische bedrag van 1 euro aankopen van de Gabriëlparochie. Met de hulp van gemeente Montferland en de provincie Gelderland die subsidies beschikbaar stelden, kwam er groen licht.”

Puzzel compleet

Volgens Peeters is het nieuwe dorpshuis van groot belang voor Braamt. “Er is behoefte aan een volwaardige ontmoetingsplek voor alle verenigingen. Met het wegvallen van het zalencentrum, de winkel en het sluiten van de kerk kwam de leefbaarheid in het gedrang. Nu ziet de toekomst er veel rooskleuriger uit.” Maar daarmee is het verhaal nog niet helemaal verteld. Het dorpsplein wordt eveneens opgeknapt en krijgt een nieuw karakter. Daarnaast komen er negen woningen op het terrein van het voormalige zalencentrum Peeters. De huizen zijn zeker ook geschikt voor starters, waarmee jongeren een kans krijgen om in Braamt gevestigd te blijven. “Al met al zijn we erg tevreden dat de puzzelstukjes allemaal in elkaar zijn gevallen”, besluit Peeters.

De appartementen en de kavel voor een vrijstaand woonhuis zijn in verkoop bij Rosendaal Makelaars in ’s-Heerenberg. Voor meer informatie: www.rosendaalmakelaars.nl

MIJN Droomhuis – november 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Richard Stegers
Fotografie – Rosendaal Makelaars

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Taal
Bedrijfspresentaties
Financiën

Taal

Als notaris en medewerker op een notariskantoor ben je dagelijks bezig met taal. Communiceren, corresponderen en het maken van akten. En die akten bevatten ambtelijke, wettelijke taal. Vrijwel dagelijks krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *