Femke Weijman

Tweede leven voor voormalige dorpsboerderij

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Met deze keer de voormalige dorpsboerderij van Lotte en Michel Luttikhold in Lichtenvoorde.

“Een nieuwbouwhuis in een oud jasje.” Zo noemen Lotte en Michel Luttikhold hun woning aan de rand van Lichtenvoorde. De voormalige dorpsboerderij dateert van 1920, maar is na een grootscheepse verbouwing sfeervol ingericht en van alle moderne gemakken voorzien. “Het is precies geworden zoals we het in ons hoofd hadden.”

Dertigers Lotte en Michel wonen nu vier jaar in hun droomhuis met karakter en historie. Dat doen ze samen met hun twee kinderen en honden. Het stel kocht het huis in 2015. “We waren op zoek naar iets anders omdat onze woning niet meer beviel.” Ze hadden de dorpsboerderij op het oog, maar daar moest veel aan gebeuren. Vandaar dat ze nog even verder zochten. Uiteindelijk zijn ze toch gaan kijken met Maurice Coersen, een bevriende timmerman van Coersen Bouw. “Die was erg enthousiast en heeft ons enthousiasme daarmee aangewakkerd. Je moest er wel even doorheen kijken, want het huis moest bijna helemaal worden gestript.”

Michel toont foto’s van de oude situatie. Het schetst een gedateerd beeld met kleurrijk behang uit de jaren vijftig en oude gaskachels aan de muur. Aan Maurice de schone taak om er iets moois van te maken. Ook de nieuwe eigenaren (zonder enige bouwachtergrond) hielpen mee bijvoorbeeld met het klaarzetten van de stenen, isoleren, schilderen en aan het eind van de dag opruimen. “Tijdens de werkzaamheden woonden we tijdelijk op een zolderkamer bij mijn ouders”, vertelt Michel. “Toen waren er nog geen kinderen, dus dat was goed te doen.”

Het is geworden zoals we het in ons hoofd hadden

De woning ging helemaal op de schop. Alleen de buitenmuren en één binnenmuur bleven staan. Daarna begon de opbouw waarbij de constructie werd verbeterd met eiken gebinten. Tijdens het proces gingen de eigenaren niet over één nacht ijs. “We hebben de tijd genomen. Zo’n project doe je normaal gesproken maar één keer, dan wil je het ook goed doen.” Ook over de details werd nagedacht, het heeft gezorgd voor een knus en fraai afgewerkt huis in een landelijke stijl. Wat betreft de inrichting is vooral de hand van Lotte zichtbaar. “Ik kijk graag naar woonprogramma’s en spit de woonbladen door. Een landelijke uitstraling past bij deze woning. Dat moest het worden.” Je ziet het bijvoorbeeld terug in de estrikken vloer die in groot en klein formaat op de gehele begane grond is doorgelegd.

De tegels – 120 jaar oud en afkomstig uit Frankrijk – zijn er op de ouderwetse manier ingeklopt. Ook de IJsselsteentjes bij de schouw van de openhaard zijn hergebruikt. “Het hergebruiken van spullen en materialen heeft iets extra’s. Waar het kon, is het toegepast. Dat geldt ook voor de meubels.” Zo kreeg een voormalige salontafel een tweede leven als televisiemeubel, op maat gemaakt door Viktor (Viktor Techniek) de broer van Lotte. Oude planken uit de boerderij hebben een plek gekregen aan de wand van de tuinkamer, terwijl ook de schuifdeur in de slaapkamer ervan is gemaakt. De woning heeft hoge plafonds en beschikt over een woonkamer, leefkeuken, tuinkamer en aparte kinderkamer. Boven zijn de slaapkamers en de badkamer gesitueerd. De schommel in de woonkamer is een eyecatcher maar wordt ook echt gebruikt. De schuifdeuren en suite zijn noemenswaardig, net als de met beton ciré afgewerkte wanden in de rustieke badkamer.    

De landelijke sfeer is mooi doorgevoerd in de woning. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf iLocations is een locatiebureau dat bemiddelt in de verhuur van unieke huizen voor partijen die op zoek zijn naar een locatie voor fotografie- of filmproducties. “Het is leuk om daarbij te zijn ingeschreven. We zien het ook als een stuk waardering voor de tijd en energie die we er in hebben gestoken.” Al met al zijn Lotte en Michel dik tevreden. Ze willen in de nabije toekomst aan de buitenkant aan de slag door de stenen te voegen en luiken aan te brengen. “Maar het is nu al ons droomhuis.

We hebben het helemaal naar onze eigen hand kunnen zetten. Het is sfeervol en comfortabel wonen dichtbij de dorpskern én de natuur. De woning is ruim en licht, helemaal in onze stijl en het beschikt over een fijne leefkeuken. En we kunnen hier ook oud worden, want de tuinkamer kan omgetoverd worden in een slaapkamer. Wat wil je nog meer.”

Wil je meer boeiende verhalen lezen over Achterhoekers en hun bijzondere woningen? Lees ze op onze pagina

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *