Combitop

Nadenken over later, is prettig voor nu!

Regel je uitvaart, het hoort bij het leven

Nadenken over later, is prettig voor nu!

De dood hoort bij het leven. Toch zetten we onze sterfelijkheid het liefst buitenspel. Hoewel er al meer over wordt gesproken dan voorheen, blijft overlijden een groot taboe. De dood is nou eenmaal een onderwerp waar we niet graag over praten of nadenken. Toch krijgen we er vroeg of laat allemaal mee te maken. Als je de regie wilt houden, is het is zaak om tijdens je leven alles goed te regelen. Anders laat je nabestaanden aan hun lot over. Ze worden dan opgezadeld met tal van moeilijke keuzes. En dat tijdens een periode dat ze in diepe rouw zijn. Dat wil je toch niet?! Nadenken over later, is prettig voor nu.

Bij een uitvaart komen best veel zaken kijken. Een goede verzekering biedt houvast, het zorgt voor een belangrijke basis. Dat geldt ook voor een testament. Maar er zijn meer aandachtspunten. Wil je bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden? Welke kist wil je? En is er een voorkeur voor een bepaalde steen? Welke muziek moet er gespeeld worden? En hoe wordt de afscheidsbijeenkomst ingevuld? Kortom, er valt bij leven genoeg te regelen. In deze uitvaartspecial krijg je meer informatie over het onderwerp en geven verschillende partijen aan hoe ze u kunnen helpen. Maatwerk is vereist. Want ieder mens is anders en iedereen verdient een waardig en passend afscheid.

Vergrijzing zorgt voor hoog sterftecijfer in de Achterhoek

De Achterhoek kent een sterke vergrijzing. Daardoor overlijden er iedere maand meer mensen dan er worden geboren. De afgelopen 1,5 jaar stierven er maandelijks gemiddeld 360 Achterhoekers, terwijl er gemiddeld 260 werden geboren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daar staat tegenover dat er zich meer mensen vestigen dan er vertrekken, zowel uit andere delen van het land als het buitenland. Daardoor is er geen sprake van krimp. Het inwonertal stijgt zelfs nog, al is het in lichte mate.

De vergrijzing in de Achterhoek is groter dan elders in het land. Dat komt omdat een grote groep tussen 20 en 40 jaar ontbreekt. Het zijn de jonge mensen die tijdens of gelijk na hun studie verhuizen naar een plek buiten de regio. Ruim 21 procent van de bevolking in de Achterhoek is 65 jaar of ouder. Met Zeeland heeft de Achterhoek het hoogste percentage bejaarden van het land. De groei zal de komende jaren doorzetten, rond 2040 wordt een piek bereikt, zo is de verwachting.

Uitvaartverzorging lijkt misschien een vrij traditioneel vakgebied, maar niets is minder waar. De sector gaat mee met de tijd, dat zie je terug in nieuwe ontwikkelingen en verschillende innovaties. Enkele trends op een rij:

  • De duurzame uitvaart is in trek. Een milieuvriendelijke kist vormt een goed voorbeeld, zowel in de fabricage van de kist als de afbreekbaarheid van het materiaal.
  • Begraven worden op een natuurbegraafplaats stijgt in populariteit. Bij deze vorm gaan lichaam en graf op in de natuur.
  • Het toepassen van videotechnologie tijdens uitvaarten. Zo worden er steeds vaker beelden getoond van de overledene. Een uitvaart kan ook op afstand te volgen zijn. Dat gebeurt via live streaming op internet. Soms is er zelfs een persoonlijke boodschap van de overledene.
  • Uitvaarten worden persoonlijker. Standaard is niet langer de norm. De voorkeur gaat uit naar een eigen invulling, waarin de persoon duidelijk wordt herkend.
  • De zit-lig-kist komt eraan. Het maakt het voor bezoekers makkelijker om de overledene te zien.
  • Serveren van biologisch voedsel tijdens de dienst.
  • Een gesproken rouwkaart.
  • Passend rouwvervoer. Naast een lijkwagen kun je bijvoorbeeld kiezen uit een uitvaartbus of de loopkoets.
  • Bij het gedenken van een dierbare zijn ook trends waarneembaar. Zo is het mogelijk een tatoeage te laten zetten met het as van de overledene erin verwerkt.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *