Cindy's invalshoek

Uitvaren

Cindy Starte is columniste van MIJN Magazine en schrijft maandelijks vanaf haar hoekbank over haar kijk op lopende zaken in de Achterhoek. Dit keer Uitvaren! Lees en geniet.

Het woord klinkt vriendelijk: uitvaart. Jij vaart weg en mensen zwaaien je uit. In de zwaaiende hand zit liefde, allemaal bedoeld voor jou. Geen idee waar de reis naartoe gaat. Is het daar mooi en fijn? Zijn er allemaal geliefden, die al eerder uitgevaren zijn? Bestemming onbekend, behoorlijk spannend. Wel eng eigenlijk. Maar het kan toch niet echt eng zijn?! Want we varen allemaal ooit uit. Het zou toch bizar zijn dat de laatste reis van eenieder niet mooi is? Onmogelijk.

Vervolgens is daar de lijfelijke uitvaart. Al jouw dierbaren en anderen zijn massaal aanwezig, of het is een intiem afscheid. Veel is mogelijk.

We zien een glimlach. Hij denkt terug aan de mooie herinneringen met jou. 

We zien een blik vol trots en pijn. Zij denkt aan de strijd die jij geleverd hebt.

Weer een ander denkt aan het grote gemis, dat vanaf nu alleen maar meer zal gaan worden.

Er stromen tranen.

Nadenken

En daar zit iemand in zijn gedachten verzonken. We zien een afwezige blik. Hij bewaart afstand en voelt de pijn later.

Weer een ander staat nadrukkelijk stil bij zijn eigen leven. Waardeert het even meer dan ooit! Hij denkt: wat als mij dit overkomt? Hij moet er niet aan denken. De tranen zitten hoog. Wij zien een verbeten gezicht.

En zo zitten ze daar samen te huilen of stil te zijn. En even later te lachen om de meer dan herkenbare anekdotes. Heerlijke lachsalvo’s volgen, even weer samen ontladen. Een beelddenker ziet het moment met jou weer helemaal voor zich en blijft maar lachen. Net een buutavond! Het publiek dan! Een grote saamhorige groep die podium geeft aan de hoofdrolspeler. Aan jou of de spreker. Vergeet de kletskonten niet, die zijn ook overal te vinden. Eisen even een momentje aandacht op, of… ze willen gewoon even bijkletsen. Probleem met timing, dat zeker. Beetje herkenbaar.

Aan de koffietafel wordt stilgestaan bij eigen wensen. Vervolgens wordt dit vergeleken met wat net is ervaren. De een maakt deze vergelijking in zichzelf. Een ander deelt dit maar wat graag met de koffietafelgenoot van dat moment. De pechvogel… dan nog liever een voetbalanalyse toch? Of sta je wel open voor dit persoonlijke gesprek? Je weet vast super goed wat je niet wil, maar ga eens een stapje verder en bedenk wat je wel wil.

Al maak je simpel in een word-bestandje twee kolommen. Boven de eerste kolom typ je: wel, boven de andere (goh): niet. Eerst gewoon voor jezelf, heel laagdrempelig. Maar later is dit waarschijnlijk een mega houvast voor die ander. Zorg wel voor een leuk achtergrondmuziekje tijdens het typen: Leef!!! of zoiets.

Ik stel graag uit, dus mijn lijstje komt morgen.

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *