Ook in de metaalindustrie liggen de banen op dit moment in de Achterhoek voor het oprapen. Alle bedrijven hebben open vacatures voor mensen die graag aan de slag willen. En werken in de metaal is leuk, vertellen de ervaren Coen Wensink en Roel Schadron die nog maar net in de branche begonnen is. Beide laten ze weten waarom zij hun hart aan het vak hebben verloren.
Roel Schadron (22 jaar)
Lasser buitendienst bij Metaalbedrijf De Lepper in Doetinchem
Coen Wensink (54 jaar)
Metaaldraaier bij Metaalbedrijf De Lepper in Doetinchem
Roel Schadron (22) ging als stagiaire aan de slag bij Metaalbedrijf De Lepper en kreeg daar vervolgens een BBL-contract omdat hij een niveau 4-opleiding plaatconstructietechnologie ging doen aan het Anton Tijdink in Terborg. Daarvoor had hij een vast leerbedrijf nodig. Inmiddels is de opleiding afgerond en heeft hij een vast contract. “Mijn vader werkte in de bouw, maar ik leerde al snel dat dat niet helemaal mijn ding was.
Een staalbouwer stelde toen voor eens met hem mee te lopen. Eerst schilderde ik alleen het spantwerk, maar toen hij me een keer liet lassen, ging dat eigenlijk meteen al best goed. Zo ben ik erin gerold. Bij De Lepper ben ik begonnen als lasser, maar binnen het bedrijf wordt niet alleen gelast. We voeren diverse werkzaamheden uit, van plaatwerk tot verspaning. Ook worden er montage en laswerkzaamheden uitgevoerd voor andere bedrijven. We maken geen standaard producten in serie, het is elke keer iets anders. We zijn dus breed inzetbaar en dat is één van de redenen geweest dat ik dit bedrijf heb uitgezocht.”
Coen Wensink (54) deed de bedrijfsschool in De Steeg en ging na het behalen van zijn diploma op zeventienjarige leeftijd direct in de metaalindustrie aan de slag en doet dat nu dus al ruim 35 jaar. Hij werkte in de loop der jaren bij verschillende bedrijven en vier jaar geleden kwam hij bij De Lepper terecht. “Op school kon ik kiezen tussen hout, electro of metaal. Ik koos voor metaal.
Het is een uitdaging om van een stukje koud metaal iets moois te maken. Ik doe geen seriewerk, maar houd me vooral bezig met reparaties, van heel klein tot met een doorsnede van anderhalve meter. We maken asjes, busjes, ringetjes, of we repareren kapotte machineonderdelen. Het kan zijn dat ik elk uur iets anders doe en die afwisseling vind ik leuk. Het werk is in de loop der jaren steeds hetzelfde gebleven, alleen de machine is veranderd van een conventionele draaibank naar een computergestuurde draaibank. Daar moest ik even aan wennen, maar nu werk ik er met heel veel plezier mee.”
- De metaalindustrie is geconcentreerd in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Ook de regio’s Achterhoek en Twente hebben een sterke concentratie.
- Het aandeel van de metaalindustrie in de totale economie bedraagt 1,17 procent. In Winterswijk is het locatiecoëfficiënt 2,92 en daarmee dus 2,92 keer hoger dan het landelijk aandeel. In Aalten is het locatiecoëfficiënt 2,58, in Oost-Gelre 3,67, in Doetinchem 2,92 en in Oude IJsselstreek zelfs 3,96.
- Van alle mensen die in de Achterhoek werkzaam zijn in een technisch beroep, werkt 18% in de metaalindustrie. Dat is hoger dan het gemiddelde in Nederland van 11%.
- Van alle middelbaar opgeleide technici in de Achterhoek werkt 29% in de metaalindustrie.
- Van de meest voorkomende technische beroepen in de Achterhoek staat metaalbewerkers en constructiemedewerkers met 6% aan personen die dit beroep heeft hoog in de lijst.
___________________________________________________________________
Droombaan
Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/