Van niks iets moois maken in het groen

‘Van niks iets moois te maken in het groen’

Hoveniers beleven gouden tijden. Volgens branchevereniging VHG is er werk voor zeker 500 nieuwe vaklieden in Nederland. Er is wel aanwas van zijinstromers maar vooral jongeren zijn moeilijk te porren voor het werk. BBL-leerling Marieke Luesink vertelt waarom zij wel voor een baan als hovenier koos. Bonne Hylkema, al zeventien jaar bezig in het vak, groeide op met bomen en planten en voor hem was het helemaal geen moeilijke keuze.

Marieke Luesink (17)
BBL-leerling bij Hoveniersbedrijf ID Groen in Ruurlo

Bonne Hylkema (35)
Eigenaar van Bohyl boom-, groen- en landschapsverzorging in Hummelo

Marieke Luesink (17) volgde een opleiding aan het vmbo in Borculo en koos daar het keuzevak ‘werken in tuin en landschap’. Het viel haar leraar Dominick Enghuizen al snel op dat Marieke plezier had in het vak. “We hadden ook lessen plantkunde. Die vond ik interessant en ik was daar ook best goed in. Toen het vak was afgelopen, besloot ik in 2022 met het oog op mijn stageperiode Dominick te bellen, om te vragen of ik niet bij hem terecht kon. Hij is namelijk ook eigenaar van Hoveniersbedrijf ID Groen in Ruurlo.

Dat kon en na mijn stage ben ik gebleven. Ik heb ik me aangemeld bij de BBL-hoveniersopleiding in Velp. Ik ga nu één dag in de week naar school en ik werk vier dagen als hovenier. De planten vind ik het leukst. Het is leuk om er meer te weten over te komen en ermee te oefenen. Op dit moment groeit er natuurlijk niet zo heel veel en doen we grondwerk, ter voorbereiding op het voorjaar. Maar ook dat is leuk om te doen!”

Bonne Hylkema (35) deed ondanks dyslexie een praktijkopleiding bos- en natuurbeheer bij Helicon en heeft al sinds zijn zestiende een eigen hoveniersbedrijf. Bonne is ZZP’er, maar heeft wel vaak hulp bij het werk en dan zijn ze met zijn tweeën of drieën. “Ik vind het mooi om altijd in de natuur en buiten te zijn. Mijn ouders hebben een camping, dus ik was van jongs af aan bezig met bomen planten, tuintjes aanleggen, onderhoud.

Toen ik zeventien werd kon ik me inschrijven bij de KvK. Als achttienjarige was ik klaar met school en ben ik hele dagen als hovenier aan de slag gegaan. Ik vind de ontwikkeling mooi. Om van niks iets moois te maken in het groen. Van een tuin, een bos of een kikkerpoel. Om daarbij betrokken te zijn. Ik geef ook af en toe les op school, om kinderen die moeite hebben met leren te vertellen dat je ook ver kunt komen als je goed oplet in de praktijk.”

Feiten en cijfers

  • Relatief veel Wajongers en Participatiewetters uit het doelgroepregister werken in de Achterhoek relatief vaak in landbouw, groenvoorziening & visserij, in de schoonmaak en voor uitzendbureaus.
  • Vooral voor jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt duurt de zoektocht naar passend werk of stage sinds de corona-uitbraak (nog) langer. Het tekort aan stageplaatsen steeg ook flink in de sector groen.
  • In de selectie van kansrijke beroepen voor de regio Achterhoek staat ‘(voorman) hoveniers / groenonderhoud en boomverzorgers’ in de top tien.
  • In de tabel van schaarsteberoepen arbeidsmarkt regio Achterhoek valt de branche ‘hoveniers, tuinders en kwekers’ onder de typering krap, met een spanning van 2,9 ten opzichte van de Nederlandse arbeidsmarkt.
  • Het aantal dienstverbanden voor hoveniers in de Achterhoek groeide in de afgelopen jaren flink, van 444 in 2016 naar 627 in 2020.
  • De gemiddelde leeftijd van hoveniers was in 2020 35,5 jaar.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *