de meest populaire namen in de Achterhoek

Van Petronella tot Saar: 5 x terug in de tijd met de meest populaire namen in de Achterhoek

Een eeuw geleden was het in de Achterhoek heel normaal om bij een Geertruida of Jansje in de klas te zitten. In 1923 behoorden deze meisjesnamen namelijk tot de meest voorkomenden in de Achterhoek. Hieronder lees je wat meer populaire namen zijn in de loop der geschiedenis.

Via de website van het Meertens Instituut zie je welke voornamen er tussen 1880 en 2017 populair waren. Naast de gewenste provincie, regio of gemeente, kun je ook het jaartal selecteren.

100 jaar geleden (1923)

Namen die je nu veel hoort in de buurt zijn Elin, Noud, Lieke en Mees. Een groot verschil met 100 jaar geleden, toen waren de namen veel langer waren en leken meer op elkaar. Zo is de meest populaire jongensnaam Johannes en de meest populaire meisjesnaam Johanna.

Top 10 meestvoorkomende namen in 1923:

JongenMeisje
JohannesJohanna
HendrikMaria
GerritHendrika
JanWilhelmina
WillemAnna
HendrikusBerendina
JohanWillemina
TheodorusElisabeth
Antonius Aleida
BernardusGeertruida

Babyboomers (1950)

Hoe zit het met de babyboomers? Deze generatie is grofweg geboren tussen 1945 en 1955. Deze kinderen groeiden net na de Tweede Wereldoorlog op in een tijd van wederopbouw en welvaartsstijging.

Babyboomers vormden de jongerencultuur in de bewogen sixties en seventies en het hielp dat ze met velen waren. Denk aan: linkse protesten, nieuwe muziekstijlen, flower power, kerkelijke ontzuiling en de vrouwenemancipatie.

Opvallend is dat de namen top 10 niet erg afwijkt van een kwart eeuw ervoor (1923). Andere populaire namen zijn ook: Yvonne, Gerritje en Petronella (meisjes) en Dirk, Lambertus en Jozef (jongens).

Top 10 meestvoorkomende namen in 1950:

JongenMeisje
JohannesJohanna
HendrikMaria
GerritHendrika
JanWilhelmina
WilhelmusElisabeth
JohanBerendina
BernardusAnna
AntoniusTheodora
TheodorusAleida
HendrikusMargaretha

Een halve eeuw terug in de tijd (1973)

We maken een sprongetje in de tijd. Hoe zit het in 1973? – inmiddels ook alweer 50 jaar(!) geleden. In deze top 10 zie je een duidelijk verschil met het jaar 1950. En veel namen zijn nog altijd populair.

Top 10 meestvoorkomende namen in 1973:

JongenMeisje
JanJohanna
JeroenBianca
GerritMonique
HendrikEsther
JohannesChantal
PatrickNicole
RobertMiranda
MarcoKarin
MarcelMaria
MichelSandra

Millennials (1995)

Dat korte namen steeds populairder worden onder millennials (grofweg geboren tussen 1980 en 2000), zie je wel aan het volgende lijstje. We duiken in het jaar 1995, middenin the nineties. Naast deze top 10 zijn andere veel voorkomende korte namen: Niels, Teun en Sem (jongens) en Bo, Pien en Tess (meisjes).

Top 10 meestvoorkomende namen in 1995:

JongenMeisje
TimAnne
DaanSanne
TomLisa
NickAnouk
BramIris
LarsLaura
LuukKim
JesseDemi
BasLotte
KevinRomy

Een decennium terug (2013)

Kort, korter, kortst: tot slot gaan we tien jaar terug in de tijd. Het ziet er niet uit dat Geertruida of Theodorus nog een opleving krijgen…

Top 10 meestvoorkomende namen in 2013:

JongenMeisje
DaanTess
BramLynn
SemSophie
FinnLieke
MilanLotte
StijnIsa
LuukSaar
SiemFleur
GijsNoa
JesseEmma

Meer nostalgie

Ben jij dol op geschiedenis en nostalgie? Bekijk dan ook eens de rubriek Uit de oude doos. Op deze pagina plaatsen we regelmatig een mooi artikel uit één van die 300 verschenen edities van MIJN Magazine.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *