Van Til en Reijers

MIJN Verhaal – Van Til en Reijers zakken in een kayak de Rijn af

Arno van Til kijkt niet met veel plezier terug op 2021. Eerst overleed zijn vader aan de gevolgen van corona en vervolgens raakte hij zelf besmet. Met veel moeite en dankzij goede longcovidtherapie kwam hij er weer bovenop. “Maar ook de tweedeling in de maatschappij die door corona veroorzaakt werd, zorgde er niet voor dat ik een goed gevoel aan dat jaar overhield. Ik zocht een manier om mijn hoofd weer eens echt helemaal leeg te maken en bedacht toen dat het heerlijk zou zijn om in een kayak de Rijn af te zakken”, vertelt Arno.

Het leek misschien een vreemd idee, maar Arno besloot dat hij dat zou gaan doen. “Mijn vrouw begreep het wel en vond het prima, maar ze vond het geen fijn idee als ik dat alleen zou doen. Niet lang daarna vertelde ik over mijn plan aan mijn goede vriend Wilco.”

Wilco Reijers schiet in de lach. “En ik zei dat hij gek was. Maar later ben ik daar wel van teruggekomen. We hebben samen al heel veel gekke dingen gedaan en ik besloot dat dit er ook één was. En toen heb ik hem gezegd dat ik wel met hem mee wilde.”

Kayak

Daarmee was het plan beklonken, maar er moest bij wijze van spreken nog heel wat water door de Rijn voordat ze daadwerkelijk konden vertrekken. Eerst moest de reis worden uitgezet en natuurlijk moesten er twee kayaks komen. Arno: “Om een geschikte kayak te vinden hebben we zoveel mogelijk informatie ingewonnen. Uiteindelijk besloten we dat het een Galaxy Alboran FX met trapondersteuning moest worden. Dat is een sit-on-top kayak, waarin we onze outdoor spullen, zoals een tentje, slaapzak, slaapmat, kleren, kookspullen en waterdichte tonnen voor onze persoonlijke spullen kunnen vervoeren. De trapondersteuning is een mooie bijkomstigheid, want zelfs als je niet peddelt en je je voeten beweegt, vaar je met de stroming mee nog altijd ongeveer viereneenhalve kilometer per uur. Gelukkig wilde het Duitse bedrijf Galaxy Kayaks ons sponsoren en meedenken over wat we nodig hadden.”

Marifoon

Door meer gerucht te geven aan hun plannen om een kayaktocht over de Rijn te gaan maken, merkten Arno en Wilco dat er meer mensen, organisaties en bedrijven met hen mee wilden denken en sponsoren. “Het bedrijf waar ik werk, installatiebedrijf Derksen, wilde ons ook wel sponsoren. Maar ze hadden wel een heel vreemd verzoek. Ze wilden namelijk een reclame aan de onderkant van de kayak. Dat geeft wel aan hoeveel vertrouwen ze in ons hebben”, lacht Wilco.

Arno: “We kregen ook de vraag hoe we gingen communiceren. Dat vonden we in eerste instantie een vreemde vraag. Met onze mobiele telefoon natuurlijk. Daar moest diegene die het vroeg wel om lachen, want zij bedoelde eigenlijk meer hoe we met de andere schepen op de Rijn contact op gingen nemen om onze aanwezigheid kenbaar te maken of iets te vragen. Of we met een marifoon overweg konden. Nou, nee dus. Van haar kregen we een korte cursus hoe we een marifoon moeten gebruiken.”

Hartverwarmend

Via een oproep op hun facebookpagina ‘On top over de Rijn en terug’ vonden ze ook een afgesloten parkeerplaats in Weil am Rhein, het beginpunt van de expeditie, om hun auto met twee kayaks op het dak te parkeren. Maar ook van de kant van watersporters en beheerders van B&B’s en campings kwamen aanbiedingen om te overnachten, te eten of voor een sanitaire stop. “Het was soms een beetje lastig afspreken, want we weten natuurlijk niet hoe snel het gaat en waar we zijn als we besluiten om te stoppen, maar alleen al maar het feit dat ze het aanbieden is natuurlijk hartverwarmend,” vertelt Arno.

In de voorbereiding werden door Wilco en Arno verschillende testvaarten gemaakt, onder andere over de Oude IJssel, en op 1 juni zijn ze aan hun avontuur in Weil am Rhein begonnen. “We mogen niet overal met de kayak op de Rijn, dus we moeten hele stukken de oude rivierloop volgen, maar dat vinden we helemaal niet erg. Juist daar kijken we enorm naar uit.” Wilco en Arno hebben een maand onbetaald verlof opgevraagd en hopen aan het eind van de maand in Spijk, waar de Rijn Nederland binnen komt, te eindigen.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *