roerdink

Van verouderde testamenten en problemen die niet zo maar overgaan

Dagelijks lopen er cliënten opgelucht onze deur uit: hun testament is geregeld. Er is vaak een heel denkproces aan voorafgegaan. Logisch dat men dan denkt: geregeld is geregeld en dat het testament niet meer opnieuw wordt bekeken. Een verouderd testament kan na overlijden echter voor allerlei problemen zorgen.

Momentopname

Eigenlijk moet een testament worden gezien als een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen en persoonlijke situatie op het moment dat het testament wordt gemaakt. En natuurlijk op de dan geldende regels voor erfenissen en belastingen Als iemand vele jaren na het maken van het testament overlijdt en de wet is gewijzigd of iemands persoonlijk situatie, dan staan nabestaanden vaak voor de situatie met een verouderd testament dat niet duidelijk is en ruimte voor discussie geeft. Het testament is dan niet meteen uitvoerbaar. Achterhaald moet worden wat de bedoeling was van de overledene en hoe het testament uitgelegd moet worden naar de veranderde situatie of wet. Als de nabestaanden het daarover niet eens kunnen worden, dan moet de rechter er aan te pas komen.

Toekomstbestendig maken

Natuurlijk doen wij er bij het maken van je testament van alles aan om het toekomstbestendig te maken. Zo nemen we verschillende scenario’s op in het testament. Wat moet er gebeuren als een erfgenaam eerder komt te overlijden of afstand doet van de erfenis? Voor die situatie wordt er een reserve erfgenaam opgenomen. Of als er een executeur wordt aangewezen, ook een reserve-executeur. De executeur is degene die een groot deel van de erfenis afwikkelt. Maar wijzigingen in iemands persoonlijke situatie of wensen, zijn niet altijd te voorzien. Ook niet dat wetten veranderen.

Regelmatig laten checken

Het is daarom belangrijk om regelmatig naar je testament te (laten) kijken. Als stelregel houden we aan eens in de vijf jaar, tenzij je persoonlijke situatie is veranderd of je andere wensen hebt voor je testament. Ook is het dan verstandig om naar de andere documenten die ermee samenhangen te kijken. Bijvoorbeeld je huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontract, verzekeringspolissen en documenten voor je bedrijf. Want niet alleen het testament regelt wat er na jouw overlijden moet gebeuren; ook andere documenten hebben daar invloed op.

Meer informatie en advies? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Je bent van harte welkom in Groenlo of Eibergen!

Roerdink Grijsen – Netwerk Notarissen – info@rgnotarissen.nlwww.rgnotarissen.nl

Mardine Grijsen – Nijverheidsstraat 8-02 – 7151 HN Eibergen – T 0545 726 199

Edwin Roerdink – Winterswijkseweg 23 – 7141 DM Groenlo – T 0544 461 925

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *