Veel mogelijkheden voor in de Achterhoek

Veel mogelijkheden voor werkzoekenden in de Achterhoek

Met de werkgelegenheid in de Achterhoek gaat het goed. De werkloosheid is laag en bij veel verschillende bedrijven staan er vacatures open. Keuze genoeg voor werkzoekenden zou je kunnen zeggen, toch? Maar wat betekent dit voor werknemers én bedrijven in de Achterhoek?

De economische groei kwam in 2020 tijdelijk tot stilstand door de coronapandemie, maar inmiddels kunnen wij zeggen dat de economie bezig is met een comeback. Bovendien groeit nergens anders in Gelderland het aantal banen zo hard als in de Achterhoek. De werkloosheid in de Achterhoek is zelfs lager dan voor Corona, terwijl veel bedrijven dus vacatures hebben openstaan. Om de kans op sollicitanten te vergroten, laten veel van deze bedrijven vacatures langer op de website staan, maar ook op andere manieren proberen ze aan personeel te komen. Bijvoorbeeld door het inzetten van werving- en selectiebureaus of originele acties, zoals vacature filmpjes of een eigen talentenmarkt.

‘Nergens anders in Gelderland groeit het aantal banen zo hard als in de Achterhoek!’

De vraag naar personeel groeit
Deze hoge vraag naar personeel geldt eigenlijk wel voor alle beroepsklassen. De vraag naar personeel voor de technische beroepen en ICT-beroepen is het hoogst, maar ook bijvoorbeeld in de zorg of de transport & logistiek zoeken ze veel mens. Voor werkzoekenden brengt dit goede kansen met zich mee, maar bedrijven hebben last van een groot personeelstekort. Daar komt nog bij dat het tekort aan personeel de komende jaren alleen maar groter zal worden. Er wordt namelijk verwacht dat de potentiële beroepsbevolking tussen 2020 en 2030 met 5,9 procent zal afnemen. Huidig personeel zal lekker met pensioen gaan, maar het vinden van geschikte vervangers is voor bedrijven nog niet zo eenvoudig.

Een toekomstbestendige Achterhoekse arbeidsmarkt
Mensen aannemen uit andere sectoren, personeel werven uit andere regio’s, personeel selecteren op basis van vaardigheden en motivatie (i.p.v. opleiding) en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om het personeelstekort in de Achterhoek aan te pakken. Zo kan werk in de toekomst ook anders worden ingericht, door bijvoorbeeld anders te kijken naar taken en functies of door meer uren werken mogelijk te maken. Volgens gegevens van het CBS zouden zo’n 9000 Achterhoekers namelijk wel meer uren willen werken. Daarnaast wordt er ook ingezet op sterke regionale samenwerkingen tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderwijs en overheid. Allemaal met het doel om een toekomstbestendige arbeidsmarkt mogelijk te maken.

Kansrijke beroepen in de Achterhoek

Enkele beroepen die voldoende tot goede baankansen hebben:

  • Elektriciens
  • Werkplaatstimmermannen
  • Monteurs industriële machines en installaties
  • Algemeen verpleegkundigen
  • Ict-servicedeskmedewerkers
  • Medewerkers klantcontact / klantenservice
  • Hoveniers

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *