Kasteel Vorden

Vernieuwde woonboerderij van Martin Hagelstein met een landelijk karakter

’t Zendje (komt van zandgrond) is de naam van het ouderlijk huis van Martin Hagelstein. De woonboerderij in Doetinchem werd de afgelopen jaren volledig gemoderniseerd zonder het karakter aan te tasten. Nu alles klaar is, willen de bewoners vertrekken. “Mensen vonden het wel wonderlijk, eerst ploeteren en daarna verkopen.”

‘Eerst ploeteren daarna verkopen’

Martin en Petra Hagelstein en hun drie kinderen (Yaël, Indra en Yrsa) hebben altijd met veel plezier in de riante boerderij gewoond. “Het is een ideale plek, dichtbij de snelweg en het centrum”, vertelt Petra. “Je woont hier niet achteraf en toch vrij en de laatste jaren, na de verbouwing, met de luxe die wij niet gewend waren.” Maar waarom is er dan toch een vertrekwens? “We willen graag onze paarden weer bij huis hebben, die staan nu elders. Daarom zijn we op zoek naar een nieuw droomhuis, een vrijstaande woning met ongeveer een halve tot hele hectare grond. Het liefst in Doetinchem, want we zijn alle voorzieningen van de stad gewend.”

De boerderij van omstreeks 1900 werd drie generaties bewoond door de familie Hagelstein. Toch heeft Martin Hagelstein, die er werd geboren en er bijna zijn hele leven woonde, er geen moeite mee om elders te gaan wonen. “Het is prima zo, ik heb er vrede mee. Het is niet meer zoals vroeger. Het vrije gevoel is, door de komst van huizen rondom, wat naar de achtergrond verdwenen.” 

Oprijlaan

Aan ruimte geen gebrek in de woonboerderij in de Doetinchemse wijk Wijnbergen. De werkelijke gebruiksoppervlakte wonen bedraagt maar liefst zo’n 425 vierkante meter. Het perceel is bijna 2.700 vierkante meter groot, je bereikt het huis door middel van een lange oprijlaan. De woonboerderij werd geheel opnieuw opgebouwd. De authentieke uitstraling bleef in stand. “In eerste instantie was het de bedoeling om twee tuindeuren te maken. Het liep wat anders, haha. Van het één kwam het ander, uiteindelijk bleek het de aanzet om het hele huis te vernieuwen.”

De jarenlange verbouwing werd grondig aangepakt, kosten nog moeite werden daarbij gespaard. Dat zie je terug in zowel het interieur als het exterieur. Aan luxe en comfort geen gebrek. Een goed voorbeeld daarvan is de ruime eigentijdse leefkeuken met een schiereiland en alle benodigde apparatuur. “De keuken is echt een favoriete plek. Daar zitten we graag, ook met familie of vrienden. En niet alleen om te eten.” De bijzondere Castle-Stone vloer springt er in het oog. Geen tegel is er hetzelfde. De vloer zorgt samen met de massieve houten balken aan het plafond en het halfronde zijraam voor een knusse sfeer. De woonkamer is voorzien van een massief houten vloer, fraaie gashaard en openslaande deuren naar het zijterras. Verder zijn er meerdere vertrekken zoals de tuinkamer, een grote bijkeuken, fietsenberging en de garage.

Multifunctioneel

De zijvleugel van 120 vierkante meter is een verhaal apart. Het kan dienst doen als opslagruimte, maar is multifunctioneel te gebruiken. Bijvoorbeeld als extra woning voor inwonende ouders of kinderen of als kantoor of Bed & Breakfast. “Het huis heeft twee woonbestemmingen, dat zorgt voor tal van mogelijkheden.” Via de zijentree staat deze ruimte in directe verbinding met de woning. Op de verdieping en de zolder zijn in totaal vier slaapkamers, een moderne badkamer en een grote vrije ruimte gesitueerd.

Waterput fungeert als wateropvang van hemelwater

Op verschillende plekken komen oude elementen van de boerderij terug, zoals muurankers en stalraampjes. In de tuinkamer zitten nog de oude stenen van de boerderij. “Deze zijn helemaal afgebikt en opnieuw ingemetseld.” De oude waterput in de voortuin is in ere hersteld, deze fungeert als wateropvang van hemelwater. De tuin is onder architectuur aangelegd en beschikt onder andere over oude perenbomen. “Het huis en de tuin hebben veel te bieden. Het is hier heerlijk wonen.”

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *