Verpleegkundige Cor de Koning zingt voor patiënten op de IC

Onderzoek laat zien dat de inzet van muziek een effect heeft op het verminderen van pijn, stress en angst bij patiënten. Hoe mooi zou het dan zijn als er meer muziek wordt gemaakt in het ziekenhuis. Iemand die zijn gitaar er al regelmatig bij pakt is verpleegkundige Cor De Koning. Aan MIJN Magazine vertelt hij hoe het begon.

Cor de Koning (60) werkt al meer dan 32 jaar als IC-verpleegkundige bij het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Sinds 2018 staat zijn tweede gitaar op de IC afdeling en speelt hij regelmatig een stukje voor de patiënten. Cor vertelt dat het eigenlijk per toeval is begonnen. “Voor de corona periode werkte ik ook nog twee maanden per jaar op de afdeling Cardiologie” vertelt Cor. “Op een vrijdagavond had ik een late dienst en raakte ik in gesprek met een patiënt. Wij hadden het over muziek en wij kwamen erachter dat wij dezelfde soort muziek mooi vonden. De patiënt vroeg of ik de volgende dag mijn gitaar mee zou kunnen nemen”. Eerst twijfelde Cor, maar uiteindelijk besloot hij het toch te doen.

Toen hij de volgende dag op de afdeling kwam, zat de patiënt al te wachten. “Ik heb toen ongeveer een half uur gespeeld, vooral nummers uit de jaren 70. Een aantal dagen later kreeg ik nog steeds reacties van de patiënt, en toen dacht ik: dat moet ik op de intensive care ook doen. Als het heel druk is of als de patiënt niet stabiel is, dan kan het niet. Maar af en toe speel ik dus een of twee nummers. Altijd in overleg met patiënt of familie”

Nare herinneringen

Deze korte interacties met patiënten zijn niet alleen mooi en gezellig, maar hebben zeker een doel. “Heel veel patiënten en hun familie hebben een nare herinnering aan de IC-opname. Door live muziek te maken geef je afleiding, ontspanning en soms troost en energie. Een patiënt had op de polikliniek aan de arts aangegeven dat zij niets van de opname kon herinneren, behalve de verpleegkundige die muziek had gemaakt. Zo geef ik een positievere herinnering aan de intensive care-opname, die heel traumatisch kan zijn.”

“Met mijn muziek probeer ik de herinnering aan de IC toch iets aangenamer te maken”

Corona

Helaas was er door het coronavirus een hele periode geen tijd voor muziek op de IC in het Rijnstate ziekenhuis. Daar kwam ook nog eens bij dat Cor de Koning op ongeveer 1 april zelf ziek werd. Eerst kwam Cor de Koning terecht op de Corona afdeling in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, maar na enkele dagen werd hij al naar de IC gebracht en zo’n drie weken in slaap gehouden. “Mijn familie heeft deze periode natuurlijk als verschrikkelijk ervaren, maar mijn gevecht begon pas toen ik weer wakker werd”, benadrukt Cor. “Ik kon niet meer staan, niet meer lopen, niet meer praten, niet meer slikken en was 20 kilo afgevallen. Na drie maanden in het ziekenhuis en twee maanden klinische revalidatie mocht ik naar huis. Nu gaat het redelijk goed met mij, maar het is nog niet helemaal in orde, de laatste procenten gaan gewoon heel langzaam.”

Stichting MuzIC

Gitaar spelen en zingen voor patiënten op de IC doet Cor de Koning inmiddels wel weer. Soms doet hij ook wel eens een quizje met de patiënten. Hij speelt dan een paar noten en zijn publiek mag dan raden welk liedje hij speelt. Nu speelt Cor de Koning alleen nog in het Rijnstate ziekenhuis, maar binnenkort kan je Cor de Koning ook weer horen zingen in andere ziekenhuizen in Nederland. Sinds 2019 is hij namelijk aangesloten bij MuziC, een stichting die muzikale ontmoetingen creëert op intensive care afdelingen in heel Nederland.

Cor zijn facebook: https://www.facebook.com/profile.php

___________________________________________________________________

Bijzondere verhalen

Op de pagina bijzondere verhalen lees je boeiende en bijzondere verhalen uit de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Meer bijzondere verhalen? Ga dan naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/bijzondere-verhalen/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *