Opgelucht

Voldoet uw algemene volmacht of levenstestament nog?

Ongeveer tien jaar geleden zijn op ons kantoor de eerste algemene volmachten opgesteld. In deze akte geeft iemand volmacht aan een vertrouwenspersoon voor het geval hij of zij wilsonbekwaam wordt en zelf de beslissingen niet meer kan nemen. Het geeft de bevoegdheid aan de gevolmachtigde om ‘alles’ te kunnen doen, zoals bankzaken of het verkopen van een woning.

De oorspronkelijke algemene volmacht is een korte akte die vaak enkel een financiële volmacht bevat om zaken te kunnen regelen. Later is ook het belang van een medische volmacht gebleken. De medisch gevolmachtigde is bevoegd om te beslissen over verpleging of behandeling als de volmachtgever dit zelf niet meer kan. Door de toevoeging van de medische volmacht is de naam van de akte gewijzigd in levenstestament. De medische volmacht ontbreekt vaak in een algemene volmacht, waardoor het onduidelijk kan zijn of de gevolmachtigde ook medische beslissingen mag nemen.

Levenstestamenten

Verder blijkt dat de algemene volmachten of levenstestamenten die in de beginjaren zijn opgesteld, soms niet meer voldoen aan de huidige wensen en eisen vanuit instanties. Dit is bijvoorbeeld het geval als er meerdere gevolmachtigden samen moeten handelen. Het is vaak praktisch dat deze gevolmachtigden de taken mogen verdelen. Is die bevoegdheid echter niet opgenomen in de algemene volmacht of het levenstestament, dan is het beleid van veel banken dat bijvoorbeeld internetbankieren niet mogelijk is. 

Wetswijzigingen

Omdat omstandigheden kunnen veranderen (bijvoorbeeld wijzigingen in privéomstandigheden, wetswijzigingen of rechters die een andere uitleg aan de wet geven dan op dit moment gedacht) is het raadzaam om ten minste eens in de vijf jaar contact met ons op te nemen om samen te beoordelen of uw algemene volmacht of levenstestament nog up to date is.

U kunt uiteraard ook contact opnemen als u nog geen levenstestament heeft opgesteld. Zo voorkomt u dat uw naasten in de problemen komen als u wilsonbekwaam wordt.

Wilt u meer informatie? Bel of kom gerust langs op onze vestigingen in Groenlo of Eibergen.

Edwin Roerdink                Mardine Grijsen

Notaris in Groenlo           Notaris in Eibergen

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

E: info@rgnotarissen.nl

I: www.rgnotarissen.nl

Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25

Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *