Ted van de Pavert

Voorzitter Martin Mos wil hele Achterhoek laten profiteren

Martin Mos is sinds 2015 voorzitter van De Graafschap. De 58-jarige inwoner van Wehl voelt er zich als een vis in het water. “Het stadion en de mensen maken De Graafschap bijzonder. Het is ook meer dan een voetbalclub. We hebben een brede achterban, staan tussen de mensen en zijn maatschappelijke stevig verankerd. Dat is allemaal van groot belang voor de toekomst van deze mooie club.”

Martin Mos fungeert in het dagelijks leven als directeur operations van Springer Nature. Samen met zijn compagnon Derk Haank is hij mede-eigenaar van meerdere gerenommeerde uitgeverijen. De voorzitter en lid van de Raad van Commissarissen steekt buiten de wedstrijden om gemiddeld 8 uur per week in De Graafschap. “Het is heel boeiend om met een leuk team de koers van de club uit te stippelen. Dat kost geen enkele moeite. We zijn op de goede weg en staan er financieel goed voor. Nu moet sportief de laatste stap worden gezet.”

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. De Graafschap wil opnieuw proberen promotie naar de eredivisie af te dwingen. Na het noodgedwongen stilleggen van de vorige competitie bleven de Doetinchemmers met lege handen achter. “Natuurlijk was dat een enorme domper, zowel sportief als financieel”, weet Martin Mos als geen ander. “We hebben schade geleden door gederfde inkomsten. In de eredivisie behaal je ongeveer 3 miljoen euro meer omzet, maar maak je ook extra kosten. Vandaar dat we compensatie wilden van de KNVB.” Het zorgt voor een stukje genoegdoening, maar niet meer dan dat. “Het mislopen van de promotie kwam als een mokerslag aan. Het was wel zaak gelijk te handelen en dat is ook gebeurd. We hebben met Lelieveld van Vitesse, Konings van Heracles, Lieftink van Go Ahead Eagles en Verbeek van FC Den Bosch prima versterkingen in huis gehaald. In feite zijn we klaar voor het nieuwe seizoen. Het doel is duidelijk: kampioen worden of als nummer twee promoveren naar de eredivisie, want op het hoogste niveau horen we thuis.”

Wat is in jou ogen een Superboer?

“Een Superboer is een sportieve en sociale Graafschapper met strijdlust. Iemand die 90 minuten vol gas geeft en nadien kan relativeren met een drankje in de hand. Ik kom oorspronkelijk uit Groningen en woon sinds 1994 in de Achterhoek, maar voelde me al snel een Superboer.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Dat was in 1994 de thuiswedstrijd tegen AZ, mijn eerste duel als toeschouwer. De Graafschap, met trainer Jan Versleijen, verloor met 0-1. Ondanks de nederlaag was het na afloop in de kantine reuze gezellig.”

Wat is je beste herinnering aan De Graafschap?

“De promotie in 2018 na het tweeluik tegen Almere City, een prachtig feest. De Joker sfeeractie tijdens de play-off serie maakte ook een onuitwisbare indruk op me.”

Hoe zie je je eigen toekomst bij de club?

“Het is de bedoeling dat ik nog een tijdje aanblijf. Mijn streven is de club financieel gezond achter te laten, promotie af te dwingen en dan minstens nog één jaar handhaving in de eredivisie te realiseren. Daarna kan ik met een gerust hart de voorzittershamer overgeven.”

Wat moet de club doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

“Via promotie moet de begroting structureel omhoog, met ongeveer twee miljoen naar ongeveer 9 miljoen euro. We doen nadrukkelijk een beroep op sponsors en zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Een initiatief zoals De Heerenboeren zorgt bijvoorbeeld voor extra investeringskracht.”

Welke oud-speler zou prima in het huidige elftal passen?

“Dat is zonder twijfel Edwin Godee. Een geweldige voetballer met een prachtige techniek. Ook een speler die best gemeen kon zijn, maar dat wist hij goed te verbergen.”

Wat zou je nog graag veranderen?

“Een belangrijk aandachtspunt is uitbreiding van de parkeergelegenheid achter de Roodbergen tribune. Verder zou ik het toejuichen als er een betere ontsluiting van de randweg naar het stadion zou worden gerealiseerd.”

Wie is de beste ambassadeur van De Graafschap?

“Dan denk ik toch aan het collectief oftewel alle Graafschappers samen. Spelers, staf, personeel en fans maken deze club de mooiste van Nederland. Het positieve imago spreekt boekdelen. Daar moeten we met zijn allen aan blijven werken.”

Waar kunnen we je tegenkomen?

“Een paar jongens van de Brigata Tifosi, de harde kern van De Graafschap, zijn bezig met het schilderen van het stadion. Daar ik ga ik zaterdag aan het eind van de middag wel eens kijken. Lekker een biertje drinken met deze helden!”

MIJN Superboer – juli/augustus 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Richard Stegers
Fotografie – De Graafschap

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *