Wandelen

Wandelen en fietsen in de Achterhoek: Ontdek de betoverende natuur

De Achterhoek staat bekend om zijn weidse landschappen omzoomd met coulissen, schilderachtige dorpjes en rijke historie. Een ideale manier om de streek te verkennen is te voet of per fiets. Wandelen en fietsen in de Achterhoek biedt niet alleen een fysieke inspanning, maar ook een kans om de rustieke schoonheid van de regio te ervaren.

Wandelen

Met een uitgebreid netwerk van wandelpaden is de Achterhoek een paradijs voor wandelliefhebbers. Of je nu een ontspannen wandeling door de velden wilt maken of liever de uitdaging aangaat van een heuvelachtig terrein, de regio heeft het allemaal.

Betoverende wandellocaties

Een populaire wandelroute is het Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland. In de Achterhoek loopt het Pieterpad onder andere langs plaatsen als Braamt, Zelhem, Doetinchem, Vorden, en Laren. De route voert wandelaars door een gevarieerd landschap, waaronder bossen, landerijen, en pittoreske dorpen. Tijdens het wandelen door de Achterhoek op het Pieterpad kunnen wandelaars ook genieten van de rustieke schoonheid en het karakteristieke platteland. Een andere betoverende wandellocatie is het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit gebied staat bekend om zijn unieke natuurlijke kenmerken, waaronder uitgestrekte bossen, heidevelden, veengebieden en schilderachtige beekjes. Het Nationaal Landschap Winterswijk is rijk aan biodiversiteit en biedt een thuis aan veel zeldzame planten en dieren. Het is een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers die de rust en schoonheid van het Nederlandse platteland willen ervaren. Bovendien kom je langs historische boerderijen en landhuizen die de rijke geschiedenis van de streek weerspiegelen.

Fietsen

Naast wandelen is fietsen een uitstekende manier om de charme van onze regio te ontdekken. De Achterhoek staat bekend om zijn uitgebreide fietsknooppuntennetwerk. Dit netwerk maakt het mogelijk voor fietsers om hun eigen routes te plannen door verschillende knooppunten met elkaar te verbinden. Over het algemeen zijn er honderden kilometers aan fietspaden en -routes in de Achterhoek, waardoor het een populaire bestemming is voor fietsliefhebbers. Fietsend over kronkelende landweggetjes kom je bovendien langs allerlei historische molens, eeuwenoude kerken en gezellige terrasjes.

Een aanrader is de Achtkastelenroute, een fietsroute die je langs acht prachtige kastelen voert. Elk kasteel heeft zijn eigen verhaal en architectonische pracht. Je fietst door groene bossen en open velden, waarbij je de mogelijkheid hebt om even af te stappen en de kastelen van dichtbij te bewonderen en te genieten van de serene omgeving. De Achtkastelenroute is een perfecte combinatie van natuur, geschiedenis en fietsplezier, waardoor het een onvergetelijke ontdekkingsreis is. Deze route biedt niet alleen een sportieve uitdaging, maar is dus ook een culturele ervaring.

Culinair Genieten

Tijdens je wandel- of fietstocht in de regio kun je genieten van de lokale gastronomie. De streek staat bekend om zijn ambachtelijke producten en traditionele gerechten. Maak een tussenstop in een van de vele gezellige eetgelegenheden om te proeven van lokale kazen, versgebakken brood en heerlijke streekproducten.

Een absolute aanrader is om de lokale wijnen te proeven. De Achterhoek heeft een opkomende wijnindustrie, met wijngaarden die gebruik maken van het gunstige microklimaat. In 2021 zijn er zes geheel nieuwe fietsroutes uitgezet, die langs de wijngaarden leiden. De rondgaande routes gaan door verschillende delen van de Achterhoek en variëren in lengte. Elke route passeert verschillende wijngaarden. Een glas lokale wijn op een idyllisch terras, omringd door groene velden behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

Wandelen en fietsen in Oost-Nederland biedt een unieke manier om de natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en gastvrijheid van de regio te ervaren. Of je nu kiest voor een ontspannen wandeling door een Nationaal Landschap of een uitdagende fietstocht, de regio verrast met zijn diversiteit en charme. Dus trek je wandelschoenen aan, smeer de ketting van je fiets en ontdek zelf de betoverende wereld die de Achterhoek te bieden heeft.

Mooie Achterhoekse fietsroutes:

  • Achtkastelenroute: Zoals eerder genoemd, de Achtkastelenroute voert je langs acht indrukwekkende kastelen in de regio.
  • Berkelroute: Volg de kronkelende loop van de rivier de Berkel. Deze route neemt je mee langs schilderachtige dorpjes, landerijen en mooie waterpartijen.
  • Grensweg-fietsroute: Fiets langs de Duitse grens en ontdek het grensgebied van de Achterhoek. Deze route biedt een mix van natuur, cultuur en historie.
  • Fietsen langs wijngaarden: De rondgaande routes gaan door verschillende delen van de Achterhoek en variëren in lengte. Elke route passeert verschillende wijngaarden.
  • Vennbahnroute: Voor wie van wat langere afstanden houdt, kan de Vennbahnroute overwegen. Deze internationale route loopt van Aken in Duitsland naar Troisvierges in Luxemburg, en gaat door de oostelijke delen van de Achterhoek.
  • Doetinchemse Fietsroute: Ontdek de stad Doetinchem en de omliggende natuur. Deze route biedt een combinatie van stedelijke en landelijke sferen.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat Buiten leven. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *