Zoeken
Goor

Wandeling Aaltense Goor

Het Aaltense Goor is anders dan alle andere terreinen in de Achterhoek. Honderd jaar geleden lag hier het hart van het Zwarte Veen. Zoals zoveel venen werd het afgegraven, maar niet volledig ontwaterd en ontgonnen. In plaats daarvan ontstond een uniek kleinschalig landschap met veel hagen en elzensingels waar je uitstekend kunt wandelen.

Startpunt Parkeerplaats Romienendiek. GPS: 51.950556, 6.529139. Deze route staat uitgebreid beschreven in De Crossbill Guide Achterhoek en Liemers.

Natuurontwikkelingsgebied

1. Om de het bodemwater van het natuurgebied te beschermen is aan de oostkant van het Aaltene Goor een natuurontwikkelingsgebied gemaakt. In het ‘plas-dras’ (grasland dat een deel van het jaar onder water staat) zitten in het voorjaar weidevogels als grutto en slobeend.  

Zeldzaam landschap

2. Van begin mei tot ver in juli bloeien de hooilandjes van het Aaltense Goor uitbundig, met echte koekoeksbloem, grote ratelaar en wilde orchideeën. De kleine percelen zijn omzoomd door rijen met elzenbomen, populieren en hagen. Wielewalen en groene spechten zijn verzot op de bomenlanen, en allerlei kleine zangvogels als spotvogel en grasmus vind je in de hagen. Voor reeën is het hoge gras in combinatie met de beschutting ideaal. Dit landschap is zeldzaam in Nederland. De meeste ontgonnen venen zijn door de ruilverkaveling volledig in cultuur gebracht. Het Aaltense Goor is een ‘tussenlandschap’; geen oorspronkelijk veen meer, maar ook geen akkerland. Het gebied is bij de ruilverkaveling van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw de dans ontsprongen omdat het te nat was. Nu is het een van de gaafste elzensingelgebieden van ons land!

Zandrug

3. De bosstrook aan de westkant van het Goor ligt op een zandrug. Vroeger was het heide, en een klein deel van die heide is nog bewaard gebleven: de Vennebulten. Hier weidde Wisselink Hendrik als laatste herder in Oost-Gelderland tot aan de Tweede Wereldoorlog zijn kudde. De oude schaapskooi is gerenoveerd.

Uitkijktoren

Aan de rand van de heide staat, enigszins verscholen, een uitzichttoren met zicht op zowel de noordrand van het Aaltense Goor, het heidegebied en de kronen van een aantal grote dennen. Let hier op vogels – je moet wat geluk hebben, maar dit is echt zo’n plek waar je ineens een gekraagde roodstaart of kuifmees op ooghoogte treft.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen