Jordi Huirne aan het werk

Weerman Jordi Huirne te zien bij Hart van Nederland

Hij wil vooral geen tweede Piet Paulusma zijn. Toch wordt Jordi Huirne nog wel eens vergeleken met zijn illustere voorganger. “Dat snap ik wel, maar ik vind het belangrijk om een eigen stijl te ontwikkelen”, zegt de 27 jarige Achterhoeker die regelmatig het weerpraatje aan het eind van Hart van Nederland op SBS6 presenteert.

‘Heel gek, sta je ineens in de roddelbladen’

‘Hoe extremer het weer hoe leuker’

Paulusma sloot zijn weerbericht altijd af met: ‘Oatn moarn’. Zijn opvolger heeft geen plannen om een Achterhoekse slotzin te gaan gebruiken. “Of het moet een grote wens zijn van de zender. In dat geval zou ‘goodgaon’ voor de hand liggen. Voorlopig zeg ik ‘slaap lekker’ om er een eigen draai aan te geven, maar dat kan nog veranderen.” Hij beheerst het dialect, maar op televisie of op de radio is van een Achterhoekse tongval al geen sprake meer. Jordi oefende met een stemcoach en spreekt inmiddels prima Algemeen Beschaafd Nederlands. “Misschien dat je nog iets hoort dat ik uit het oosten van het land kom, maar dat is geen probleem. Je hoeft je afkomst niet te verloochenen, het hoort bij je authenticiteit.”

De meteoroloog groeide vooral op met de weermannen en –vrouwen van RTL4. “Op televisie waren Reinier van den Berg en Helga van Leur mijn voorbeelden. Ik vond ze heel duidelijk en ze gaven altijd nuttige informatie.” Op de radio waren de weerberichten van Jan Visser favoriet. “Die kon je echt tot in detail meenemen met het weer. Dan zat ik als kind samen met mijn vader op de trekker en stopten we als Jan met zijn praatje begon.” Jordi Huirne groeide op in Ruurlosebroek, het buitengebied tussen Ruurlo en Beltrum. Hij heeft goede herinneringen aan die tijd. Als kind wist hij al dat hij weerman zou worden. “Het weer fascineerde me altijd. Op en rond de boerderij beleef je het weer ook meer dan normaal, denk ik. Je bent veel buiten.

Droom

Op de basisschool in Beltrum had ik een grote droom en dat was weerman worden.” Op de boerderij van zijn ouders komt Jordi nog graag bij zijn weerstation, die hij in 2010 al heeft geïnstalleerd. Hoe bevalt het werk hem nu dat is gelukt? “Echt heel goed, dat komt ook omdat er veel variatie in zit. Je bent de hele dag bezig met het weer en dat is iedere keer weer anders. Ik werk voor de website van Weer.nl, radiostations en soms de televisie-uitzending. Ik voel me op mijn plek en wil een echt goede weerman worden. Dat wil zeggen betrouwbaar en duidelijk. Er zijn nog voldoende verbeterpunten. Kijkers en luisteraars moeten er iets aan hebben, met wat extra uitleg ook.”

Extreme weertypen spreken hem aan. “Hoe extremer hoe leuker. Ik ben gek op sneeuw en flink noodweer in de zomer. Ik zou graag eens naar de Verenigde Staten gaan om op tornado’s te gaan jagen.” Jordi Huirne beleefde de afgelopen maanden als in een roes. Vooral zijn eerste weerpraatje in november zorgde voor veel publiciteit. “Het was een spannende periode. Zeker toen ook Shownieuws, Story en Privéaandacht aan me gingen besteden. Het ging helemaal los. Heel gek, dan sta je ineens in de roddelbladen. Gelukkig was het positief. Het scheelt, want ik heb ook niets te verbergen.”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *