Anneke Beerten

Wereldkampioene Anneke Beerten hangt mountainbike in de wilgen

Ze woont alweer een paar jaar in de VS, maar op dit moment is drievoudig wereldkampioen mountainbiken Anneke Beerten even op vakantie bij haar ouders in Lichtenvoorde. Daarvan geniet ze met volle teugen. “Ik ben hier om na Covid mijn familie weer te bezoeken, maar ook om te resetten en lekker rustig op mijn racefietsje door de omgeving te touren. Dat kan gewoon in de Achterhoek en dat is heerlijk.”

Anneke Beerten werd geboren in Halle. Fietsen is altijd belangrijk voor haar geweest. Al op vierjarige leeftijd werd ze lid van de Eikeltrappers, een fietsvereniging die gebruik maakte van een BMX-baantje in Varsseveld. “Het is allemaal begonnen met een BMX. Mijn ouders brachten me destijds een paar keer per week naar de training en van het een kwam het ander. Ik ging eerst deelnemen aan wat lokale wedstrijden, want overal in de Achterhoek lagen destijds van die baantjes. Toen ik een jaar of zeven was maakte ik de overstap naar nationale wedstrijden en nog twee jaar later reed ik mijn eerste internationale wedstrijden.”

Anneke Beerten zette haar talent om in resultaten. Ze werd tot twee keer toe wereldkampioen BMX in haar leeftijdsklasse en had daarmee eigenlijk het hoogst haalbare bereikt, want BMX was destijds nog geen olympische sport. Ze vond het op haar zestiende daarom een goed moment om over te stappen naar het mountainbiken.

“Mountainbiken is een grote sport en het was al zo’n professionele wereld, zeker internationaal. Ik moest wel weer helemaal van onderaf beginnen en me naar boven toe opwerken, maar ik kwam gelukkig bij een team terecht dat mij sponsorde. Het was echt een prachtige nieuwe uitdaging.”

In 2011 werd ik voor het eerst wereldkampioen bij de elite dames. Op dit moment is mijn doel: vooruit gaan met wat ik nog wel kan”

Wereldkampioen

Anneke deed al snel mee in het internationale circuit en ze koos voor de extreme takken van het mountainbiken. “Je hebt binnen het mountainbiken verschillende disciplines, net als bij het skiën. Ik deed downhill, enduro, slalom en four cross en dat zijn de extremere kanten van de sport.”

Het ging in het begin wel met vallen en opstaan. “Tijdens de wereldkampioenschappen kwam ik er vaak dichtbij en behaalde ik zilver en brons, maar ik won nooit. Pas in 2011 lukte het en werd ik voor het eerst wereldkampioen bij de elite dames. In 2012 prolongeerde ik mijn titel en in 2014 won ik opnieuw.”

Anneke won daarnaast wereldbekertitels en in 2019 wist ze de Crankworx World Tour Spirit op haar naam te schrijven en daarmee de titel ‘Queen of Crankworkx’ te veroveren. “Die laatste stond heel hoog op mijn doelenlijstje. Voor die titel moest ik meerdere wedstrijden in verschillende disciplines rijden. Heel tof dat ik die won.”

Californië

Anneke woonde tot 2015 nog in de Achterhoek, maar verhuisde toen naar Californië. “De VS trok mij altijd al en toen ik de gelegenheid kreeg om de overstap te maken, besloot ik ervoor te gaan.”

Helaas kent haar verhaal geen happy end. “In augustus 2020 had ik een goede seizoenstart, met een tweede plaats in Nieuw-Zeeland en overwinningen in lokale wedstrijden. Maar na een training werd ik in mijn auto aangereden door iemand die door rood reed. Gevolg: een whiplash en een hersenschudding. Door de schade aan mijn hersenen heb ik sindsdien onder andere problemen met het zicht in mijn linker oog, dat moeite heeft om alle bewegingen te volgen. Dat zorgt voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.”

Inmiddels heeft Anneke een behandeling ondergaan, waardoor ze nu minder hoofdpijn en nekpijn heeft. Ze is blij dat ze vooruitgang heeft geboekt, want toen ze na het ongeluk weer probeerde te fietsen, viel dat enorm tegen. “Fietsen vraagt veel van je zenuwstelsel en ik heb ook last van een soort vermoeidheid die zich lastig laat omschrijven. Op een slechte dag moet ik genoegen nemen met alleen maar op de bank zitten en niks doen. Een paar maanden geleden heb ik daarom moeten besluiten om te stoppen met wedstrijdrijden.”

Toch is Anneke vastbesloten om niet bij de pakken neer te zitten. “Zelf heb ik een supermooie carrière gehad. Ik kan terugkijken op mooie resultaten, maar ik kijk ook positief vooruit. Ik kan weer wat fietsen, coachen en kleine groepen clinics geven en dat is op dit moment mijn doel: vooruit gaan met wat ik nog wel kan en mensen te motiveren in het mountainbiken.”

Ga voor meer informatie over Anneke naar de volgende link: https://www.annekebeerten.com/

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *