Verloskundigen spelen een cruciale rol in een van de meest betekenisvolle momenten in het leven van mensen: de geboorte van een kind. Daarnaast waarderen verloskundigen ook de variatie en persoonlijke interactie die het vak met zich meebrengt, waardoor elke dag anders is. Dat vertellen de in de Achterhoek actieve verloskundigen Linda Winkelhorst en Emily Kannegieter.
Linda Winkelhorst (47 jaar)
Verloskundige bij Wel en Wee Verloskundigen in Winterswijk
Emily Kannegieter (27 jaar)
Verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Ulft in Ulft
Linda Winkelhorst (47) keek als kind op de boerderij van haar opa graag mee als één van de dieren beviel. Ze vond het zo mooi dat ze er haar werk van maakte en inmiddels heeft ze net haar 25-jarig jubileum gevierd bij Wel en Wee Verloskundigen. “Het is het allerleukste dat je met heel veel diverse mensen werkt. Iedereen is verschillend. Maar het is ook heel afwisselend werk. Soms ben je bij een bevalling of doe je het spreekuur, maar je hebt ook vergaderingen en een stuk administratie, want we breiden het verloskundig samenwerkingsverband op dit moment uit met het SKB. Het is ook mooi dat je je verder kunt ontwikkelen. Ik ben bijvoorbeeld de echoscopie-opleiding erbij gaan doen, maar ik doe ook de anticonceptie binnen de praktijk. Het werk is in de loop der jaren enorm uitgebreid, ook als het gaat om te besteden tijd per cliënt. Superleuk is ook dat we tegenwoordig 3D-opnames maken van zwangere vrouwen en die als beeldje voor hen afdrukken als aandenken.
Emily Kannegieter (27) is als verloskundige werkzaam in Ulft en kreeg het werken in de zorg met de paplepel ingegoten. Ze begon ook zelf aan een studie verpleegkunde in Nijmegen. “Maar na het tweede jaar begon verloskunde al heel erg te kriebelen, dus na het afronden van mijn studie verpleegkunde, besloot ik ervoor te gaan en werd ik aangenomen op de studie verloskunde. Ik vind het geweldig als ik midden in de nacht gebeld wordt door een vrouw met weeën en dat je er samen voor zorgt dat ze een heel mooie ervaring heeft en goed kan terugkijken op haar zwangerschap en de bevalling. Dat ze er op een positieve manier achter kan staan, met een gezonde baby. Maar ook de begeleiding is leuk. Eerst vooraf in de praktijk en na de geboorte komen we ook in het kraambed langs. Het werken hier in Ulft is heel leuk, ik heb lieve collega’s en het is een heel leuk team. Ik zit hier echt op mijn plek.”
Feiten en cijfers
- Geboorten: In 2022 werden er ongeveer 2.500 kinderen geboren in de Achterhoek.
- Thuisbevallingen: Naar schatting vonden ongeveer 350 thuisbevallingen plaats in 2022, gebaseerd op het nationale percentage van 14% voor thuisbevallingen.
- Verloskundigen: Er zijn ongeveer 40 verloskundigen werkzaam in de regio.
- Bevallen: Ongeveer 14% van de bevallingen in Nederland vindt thuis plaats, en dit patroon is vergelijkbaar in de Achterhoek. Daarnaast kiezen veel vrouwen ook voor poliklinische bevallingen of bevallingen in geboortecentra.
___________________________________________________________________
Droombaan
Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/