Door de hechte gemeenschapszin en de waardering die je krijgt van patiënten en collega’s is werken in de geestelijke gezondheidszorg in de Achterhoek meer dan aantrekkelijk. De sector biedt bovendien een mooie combinatie van professionele uitdagingen en een gemoedelijke werksfeer, met veel ruimte voor persoonlijke aandacht, vertellen Anita Eeltink en Dorien Reinders.
Anita Eeltink (49 jaar)
Zelfstandig therapeut bij Praktijk EFT-Aalten
Dorien Reinders (54 jaar)
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij SGGZ in Doetinchem en Winterswijk
Therapeut Anita Eeltink (49) zet zich nu dertien jaar in om mensen op een volwassen, gezonde manier met stress en emoties om te leren gaan. “Menselijk gedrag heeft me altijd geïnteresseerd. Waarom zijn we milder voor een ander dan voor onszelf? Waarom kunnen we naar de maan, maar hebben we onze emoties en reacties vaak niet in de hand? Welke invloed hebben ons verleden, onze voorouders? Wat kun je daarmee als je vastloopt? Hoe ‘werkt’ het leven eigenlijk? Omgaan met stress en emoties is mogelijk door lichamelijk toelaten en verwerken in plaats van ervan weg te gaan.
Als je het grotere plaatje kent, kun je dat vóór je laten werken. Ik gebruik voornamelijk Emotional Freedom Techniques als methode. Bewustzijn, taal èn lichaam spelen een belangrijke rol. Praktisch, effectief en met de kracht van eenvoud.
Ik doe dit werk omdat ik er blij van word en het op mijn lijf geschreven is. Het kost me nauwelijks energie. Door het hele land heb ik een netwerk van collega’s met wie ik kan sparren. Het geeft me voldoening om de opluchting van gezichten af te lezen en te horen hoe het leven van mijn cliënten verandert: meer vrijheid, vertrouwen en veerkracht.”
Dorien Reinders (54) werkt al 35 jaar in de Specialistische Geestelijke Gezondheids Zorg (S-GGZ) en is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) . “Ik houd me bezig met complexe psychosociale en psychiatrische problematiek bij jongvolwassenen bij GGNet in Doetinchem en Winterswijk. Ik krijg voldoening door veerkracht van mensen te vergroten. Ik werk graag tegen het stigma van psychiatrische problematiek, dit bevordert openheid en kansen. Dat doe ik samen met fijne collega’s, in een multidisciplinair team met specialisten. GGNet is een inspirerende organisatie en creëert groei, dat doe ik ook voor de jongeren waarvoor ik werk. Dit maakt mijn werk waardevol. Ik ga elke dag met plezier naar het werk, met de overtuiging dat mijn inzet het verschil kan maken in het leven van een jongere. Jongvolwassenen maken in hun levensfase veel veranderingen door, dus never a dull moment. Naast behandeling screen ik verwijzingen en geef consultatie en advies. Uitleg over hoe de geestelijke gezondheidzorg in Nederland is georganiseerd geeft verwijzers, patiënten en hun naasten duidelijkheid en rust.”
Feiten en cijfers
- In de regio Noord- en Oost-Gelderland, waar de Achterhoek deel van uitmaakt, is het percentage jongvolwassenen (16-25 jaar) met psychische klachten gestegen van 29% in 2019 naar 51% in 2022.
- Ongeveer 28% van de jongvolwassenen in de regio voelt zich sterk eenzaam.
- Tussen 2023 en 2040 zal het aandeel inwoners van 65-79 jaar in de Achterhoek toenemen van 18,8% naar 21,8%, en het aandeel 80-plussers van 6,2% naar 11,1%. Dit leidt tot een toename van het aantal kwetsbare ouderen, waaronder meer gevallen van dementie.
- Na de coronacrisis is er een verslechtering zichtbaar in de mentale gezondheid; het risico op angststoornissen of depressies is toegenomen onder alle leeftijden, vooral bij jongvolwassenen.


___________________________________________________________________
Droombaan
Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/