Werken in de maakindustrie in de Achterhoek biedt de kans om deel te nemen aan innovatieve, hoogwaardige productieprocessen in een regio met een sterke industriële traditie. Een combinatie van innovatie, uitdaging en geleidelijke vooruitgang maakt de Achterhoek een unieke regio binnen de Nederlandse maakindustrie.
Pascal de Rooij (44 jaar)
Machinebouwmonteur afdeling elektro bij Sanovo Group in Aalten
Frank Wochnik (51 jaar)
Monteur garage/industriedeuren bij Byenhof A.K. Techniek in ’s-Heerenberg
Pascal de Rooij (44) werkt sinds januari 2024 bij Sanovo, productie-eenheid en competentiecentrum voor alle sorteer- en verpakkingsmachines voor de eierindustrie. Hij kwam daar begin vorig jaar via een uitzendbureau terecht en is sinds begin januari dit jaar in vaste dienst. “Ik bedraad schakelkasten, monteer elektrische componenten, leg kabels, eigenlijk alles wat volgens de klant op elektronisch gebied aan een machine gedaan moet worden. Het is uitdagend werk. Soms denk je: dit is dezelfde machine, maar dan komt er toch weer iets tussen en moet je fouten opsporen. Dat maakt het werk leuk. Het is ook heel mooi om te zien dat een machine waar je een hele week mee bezig bent geweest ook echt werkt.”
Frank Wochnik (51) is als monteur garage/industriedeuren actief bij Byenhof A.K. Techniek, een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen, produceren en monteren van producten op het gebied van industrie-, woning- en gevelbouw. “Het is heel veelzijdig werk en vooral vrij. Er is niemand die over je schouders kijkt. Dat vind ik heel fijn. Ik doe dat nu achttien jaar bij dit bedrijf, want het is een heel fijne werkgever. Het is een lichamelijk wel een intensief beroep, maar het is ook leuk en uitdagend. In de loop der jaren zijn er wel veel kleine dingen veranderd, qua techniek en opbouw. In mijn beginperiode deden we veel met steigers, maar tegenwoordig worden vaak schaarhoogwerkers gebruikt. En ook in de regels is wel het een en ander aangepast, bijvoorbeeld als het gaat om hoeveel je mag tillen en dat je niet meer op ladders mag werken. Dat maakt het werk nog net iets gemakkelijker en leuker.”
Feiten en cijfers
- De maakindustrie in de Achterhoek biedt werk aan ongeveer 23.500 mensen, wat 18% van de totale werkgelegenheid in de regio vertegenwoordigt. Hoewel de sector relatief groot is, blijft de werkgelegenheidsgroei achter bij het landelijke gemiddelde.
- De Achterhoek staat op de derde plaats in Nederland wat betreft octrooien per 100.000 inwoners, na Eindhoven en Delft.
- Veel metaalbewerkingsbedrijven in de regio hebben zich getransformeerd tot “Smart Industry”-bedrijven. Ze gebruiken digitalisering en kunstmatige intelligentie om hun productieprocessen te ondersteunen.
- De regio kampt met een tekort aan technisch bekwaam personeel. Om dit op te lossen, werken bedrijven samen met onderwijsinstellingen en hebben ze gedeeltelijk eigen opleidingscentra. Platforms zoals SmartHub Achterhoek ondersteunen de bedrijven en bieden afstudeeropdrachten aan.
- Hoge energieprijzen een uitdaging voor de maakindustrie. Hoe dan ook blijven bedrijven investeren in technologische vernieuwing en verduurzaming, wat deels wordt gestimuleerd door regionale samenwerkingsverbanden en innovatief beleid.
___________________________________________________________________
Droombaan
Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/
Eén reactie
1ld5u7