Zorg

‘’Werken in de zorg? DOEN!’’

Het thema van deze maand is zorg. Over dit onderwerp ben ik in gesprek gegaan met Marly Sikkes.  Marly is sinds vorig jaar april wijkverpleegkundige bij Azora en ze heeft ze speciaal tijd gemaakt om met ons in gesprek te gaan over werken in de zorg.

Kun je kort iets vertellen over jouw rol in de zorgsector?

Sinds vorig jaar april werk ik bij Zorg thuis van Azora als wijkverpleegkundige. Mijn werk per dag is erg afwisselend. Continue ben je bezig met het kijken en versterken van de eigen mogelijkheden. Zo kunnen mijn cliënten eigen regie en zelfredzaamheid behouden. Mensen willen in deze tijd niet meer dat er ‘’voor ze gezorgd wordt’’ maar ‘’met ze met ze gezorgd wordt’’. Daarom kijken we mee naar hoe mensen zo lang mogelijk zelfredzaam kunnen blijven.

Heb je altijd al in de zorg willen werken?

Heel lang wist ik niet wat ik wilde doen. Ik twijfelde over wat ik nou precies wilde, maatschappelijk werk, psychologie of verpleegkundige. Dus ik heb verschillende kanten eerst uitgeprobeerd. Toen ben ik het ziekenhuis ingerold. Daar ben ik toen blijven hangen. Uiteindelijk wilde ik een betere werk- en privé balans en ben ik mij gaan verdiepen in de mogelijkheden binnen de zorg.

Wat maakt het werken in de Zorg Thuis zo bijzonder en uitdagend?

Het contact met de mensen, het echt kunnen helpen, een luisterend oor kunnen bieden en er te zijn, dat maakt werken in de Zorg Thuis zo bijzonder en uitdagend. De afwisseling vind ik ook erg prettig, geen dag is hetzelfde. Je komt bij mensen thuis, maar iedereen heeft een andere benadering nodig. Daarvoor moet je vaak creatieve ideeën of oplossingen bedenken om hen zo goed mogelijk te helpen. In het ziekenhuis heb je vaak alles voor handen, dat heb je in de thuiszorg niet altijd. Soms moet je werken in kleine ruimtes, met minder materiaal en dan moet je soms creatief nadenken.

Zijn er aspecten die je tegenkomt met het werken in de Zorg Thuis die mensen van tevoren niet verwachten?

Van tevoren dacht ik dat de thuiszorg misschien solistisch zou zijn, daar keek ik van tevoren een beetje tegenop, maar je bent niet alleen. Je bent echt samen met jouw team en daar heb je veel onderling contact. Ook heb je veel contact met huisartsen, gemeenten, welzijnsorganisaties en andere disciplines in mijn werkgebied. Je bent echt een verbindende factor binnen de wijk.

Wat zou je jongeren die twijfelen om te werken in de zorg willen meegeven?

Doen! Je krijgt er heel veel voor terug. Het klinkt heel cliché, maar het is wel zo. Je hebt heel veel persoonlijk contact met mensen en geen dag is hetzelfde. 

___________________________________________________________________

MIJN Achterhoek werkt

Achterhoek Werkt, dat zijn wij. Trotse Achterhoekers die samen zoveel mogelijk naar de buitenwereld willen overdragen wat voor een mooie werkomgeving de Achterhoek heeft. Benieuwd naar deze matches, projecten en evenementen? Goed om te horen! Klik dan op de volgende link: https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijn-magazine/mijn-achterhoek-werkt/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *