Wonen in Nederland en werken in Duitsland? Voor veel inwoners van de Achterhoek is dat dagelijkse koek: zij steken elke dag de grens over om in het buurland aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je in Duitsland werkt? Wat zijn de voordelen en wat de nadelen? Daarover laten we Mario Kock, planner bij Aircargo Transport in Emmerich, en de sinds vijf jaar bij Saro Gastro-products in Emmerich als accountmanager werkende Leon Ebing aan het woord.
Leon Ebing (26)
Accountmanager Export bij Saro Gastro-Procducts GmbH in Emmerich (D.)
Mario Kock (53)
Planner bij Aircargo Transport GmbH in Emmerich (D.)
Leon Ebing (26)
ging na een jaar HBO-studie op zoek naar een baan als vertegenwoordiger. Hij kwam terecht bij Saro Gastro in Emmerich, dat horeca-apparatuur distribueert. “Het was destijds een hele stap want ik sprak nauwelijks Duits, maar in Nederland waren er in die richting heel weinig vacatures. Ik solliciteerde bij Saro en werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ik had tijdens dat gesprek moeite met de Duitse vaktermen, maar dankzij de Nederlandse manager kon het voor een deel in het Nederlands. Tot mijn verrassing werd ik aangenomen. Saro is een dynamisch en groeiend bedrijf en bezorgt de werknemers een familiair gevoel. Inmiddels spreek ik, mede dankzij mijn collega’s, beter Duits, maar op de afdeling export spreek ik met klanten meestal Engels of Nederlands. Het is een uitdagende baan in een fijne internationale omgeving en het werken in Duitsland heeft daarnaast ook andere voordelen. Het vaderschapsverlof is bijvoorbeeld beter geregeld dan in Nederland. Sinds ik een jaar geleden vader ben geworden heb ik een dag in de week vrij. En ook het kindergeld wordt aangevuld, er zijn meer vrije feestdagen en je zorgkostenverzekering wordt betaald van je brutoloon.”
Mario Kock (53)
werd geboren in Duitsland, maar verhuisde op jonge leeftijd al naar Nederland. Zes jaar geleden ging hij in Duitsland aan de slag als planner bij Aircargo Transport, een Internationale Transport Service Provider met een sterk Europees netwerk en met de focus op het trucken van luchtvracht, speciale high value transporten en pharma. “Ik werkte voor die tijd in de Nederlandse transportsector, maar toen ze bij Aircargo Transport mij vroegen om als planner bij hen te komen werken besloot ik die stap te nemen. Dat deed ik vooral omdat het bedrijf en de bedrijfscultuur mij erg aanspraken. Zo zijn de werktijden goed geregeld en hoef ik bijna geen overuren meer te maken en heb ik hele fijne collega’s; zowel Nederlanders als Duitsers. Deze wisselwerking tussen Nederlanders en Duitsers is erg prettig en het is dan ook erg fijn samenwerken met Duitse collega’s: ze doen wat ze beloven en je kunt altijd op hen rekenen.”
Feiten en cijfers
- Je bent grensarbeider als je in Nederland woont, in Europa werkt en minstens 1 keer per week naar je woonplaats teruggaat. Als je hieraan voldoet gelden er afspraken over sociale zekerheid voor grensarbeiders.
- In 2018 staken circa 52.000 Nederlanders en Duitsers elke dag de grens over om in het buurland te gaan werken.
- Opvallend is dat het aantal werknemers dat in 2018 in Duitsland woonde en in Nederland werkte, flink groter was dan het aantal dat in omgekeerde richting pendelt. In Duitsland staken dagelijks bijna 43.000 inwoners de grens over voor hun werk in Nederland. Omgekeerd werkten ruim 9.000 werknemers vanuit Nederland in Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen.
- Het grootste deel van de pendelaars die in Duitsland wonen en in Nederland werken woont in relatief kleine plattelandsgemeenten vlak over de grens, waaronder Kranenburg en Emmerich. In Kranenburg bedroeg het percentage inwoners dat elke dag de grens oversteekt om in Nederland te gaan werken 13,6%. Daarmee staat deze gemeente op de derde plaats; alleen in Laar en Selfkant is het percentage grenspendelaars nog hoger. In Emmerich reist 9,3% van de inwoners elke dag naar Nederland voor werk.
- Met vragen over wonen in Nederland en werken in Duitsland kun je terecht bij het GrensInfoPunt van EUREGIO die regelmatig digitale spreekuren organiseren, bijvoorbeeld over sociale zekerheid en arbeidsrecht of over belastingen.
___________________________________________________________________
Droombaan
Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/