Mondzorg

Werknemers in de mondzorg zijn graag zelf verantwoordelijk

In de Achterhoek is de mondzorgsector actief en toegankelijk, met goed verspreide tandheelkundige praktijken die zorgen voor lokale gemeenschappen. Desondanks kunnen uitdagingen zoals de beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg en personeelstekorten de sector beïnvloeden. Maja Vujovic en John Hoogendijk vertellen waarom ze met veel plezier in de mondzorg werken.

Maja Vujovic (27 jaar)
Preventie/ortho-assistent bij Verhagen Volledig Mondzorg in Lichtenvoorde

John Hoogendijk (57 jaar)
Tandprotheticus bij Tandprothetische praktijk J. Hoogendijk in Doetinchem

Maja Vujovic (27) werkt zes jaar bij Verhagen Volledig Mondzorg, maar ging daar als kind ook al naar de tandarts. “De assistente voerde vaak het woord en waren daarnaast veel met hun handen bezig. Ik wilde dat ook en deed de tandartsassistentopleiding in Arhnem. Bij Verhagen begon ik als assistent en groeide daarna via cursussen door tot preventie/ortho-assistent. Het is een heel gevarieerde baan. Ik vind de preventie het leukst, omdat je daarmee bijdraagt aan de mondgezondheid. Je bouwt ook relaties op met je patiënten, volwassenen en kinderen. Je begeleidt ze bij mondhygiëne en gezonde gewoontes en dat is best een verantwoordelijkheid. Daarnaast heb ik als ortho-assistent de verantwoordelijkheid om de “gegeven” uit te voeren van het plan dat de orthodontist maakt. De patiënten zijn vaak tieners en daar ga je anders mee om  dan met volwassenen. Het is dus een heel afwisselende baan, waarin je ook kunt doorgroeien.”

John Hoogendijk (57) is als zoon van een tandprotheticus eigenlijk opgegroeid in de mondzorg. In 1996 deed hij zelf een opleiding in die richting en 25 jaar geleden begon hij in Doetinchem zijn eigen tandprothetische praktijk. “Als 16-jarige ben ik bij mijn vader begonnen, dus ik zit al veertig jaar in het vak. Het mooiste is dat we tegenwoordig helemaal zelfstandig een prothese mogen aanmeten, maken en plaatsen.

Dat mogen we nog niet zo lang, want het plaatsen was voorheen alleen voorbehouden aan tandartsen. Voor kronen en bruggen werkte dat goed, maar voor een prothese is dat niet ideaal. Begin jaren negentig kwam die erkenning erdoor en die opleiding heb ik gedaan. Nu doe ik dus een stukje tandtechniek, in combinatie met patiëntenbehandeling en dat maakt het zo leuk. Alles wat ik aanmeet en met de patiënt afspreek, dat zet ik om in een werkstuk en zo kom je samen tot een eindproduct. De mensen zijn bijna altijd dik tevreden en dat geeft heel veel voldoening.”

Feiten en cijfers

  • Momenteel kiest bijna 1 op de 3 tandartspraktijken voor een patiëntenstop, ook in de Achterhoek.
  • Het aantal tandartsen is de afgelopen jaren weliswaar gestegen, maar dit heeft niet geleid tot meer beschikbare plaatsen voor patiënten.
  • Bijna 1 op de 3 (30,53%) van de tandartspraktijken accepteert momenteel alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen.
  • Toch zegt ruim 1 op de 5 (22,43%) van de tandartsen in de Achterhoek dat ze juist op zoek zijn naar nieuwe patiënten. Dat komt vooral doordat praktijken in steden actief aan het werven zijn.
  • In Oost-Nederland (36,23%) en in Noord-Nederland (29,03%) moeten veel praktijken de instroom van nieuwe patiënten beperken, maar wanneer de gemeenten worden afgezet tegen de indeling van het Sociaal Cultureel Planbureau, de problemen het grootst zijn in kleinschalige gemeenten (36,07%) en overwegend kleinstedelijke gebieden (35,85%).

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *