Wientjesvoort

Wientjesvoort, landhuis met een bijzonder verhaal

‘Het is een voorrecht om hier te mogen wonen’

Na een verwoestende brand in 1968 stond het 19e eeuwse landhuis Wientjesvoort ruim dertig jaar leeg. Friso en Yneke Woudstra kenden de buitenplaats van hun jeugd. Ze koesterden er warme herinneringen aan en besloten de bouwval in ere te herstellen. Gezien de staat van het pand was herbouw een enorme uitdaging, maar de missie slaagde voortreffelijk. “Het is een voorrecht om hier te mogen wonen, alleen het uitzicht al”, glunderen de trotse bewoners.

“Leven met het gevoel van 1900 in de 21e eeuw, geweldig!” Friso en Yneke Woudstra wonen met veel plezier op het stijlvolle Wientjesvoort in Vorden, een 22 hectare groot landgoed met een verhaal. Een verhaal met hoogte- en dieptepunten. Want ondanks de rijke historie leek er lange tijd geen toekomst te zijn voor het ooit zo fraaie landhuis na de vernietigende brand eind jaren zestig van de vorige eeuw. “Het pand was onbewoonbaar en leeggeroofd. Van binnenuit zag je zo de blauwe lucht. Herstel bleef uit door geldgebrek van de eigenaren. Ze waren kennelijk ook niet verzekerd”, vertelt Friso die leiding geeft aan een gerenommeerd architectenbureau.

Hij zag het wel zitten om Wientjesvoort haar oude glorie terug Wientjesvoort, landhuis met een bijzonder verhaal te geven en besmet ook Yneke met de liefde voor de buitenplaats. “Ik ben opgegroeid in Vorden. Als kind kwam ik hier al vaak en struinde dan door de bossen van het landgoed.” Ook de brand in 1968 kan Friso zich nog goed herinneren. “Het dorp liep uit, ik ben ook gaan kijken. Niet wetende dat ik heel veel later hier zelf zou gaan wonen.”


Klassieke sfeer

De glorie van Wientjesvoort is na de grootscheepse verbouwing helemaal terug. De bewoners koesteren en waarderen de historie. “Daarom hebben we de klassieke sfeer met tal van kenmerkende details van toen teruggebracht. Die uitstraling past hier. In combinatie met het comfort van nu zorgt dat voor veel woongenot.” Het interieur ademt vervlogen tijden. De vertrekken hebben een typisch 19e eeuws karakter, ook qua inrichting. Het is nog zichtbaar dat
het er destijds feodaal aan toeging met een duidelijke scheiding tussen de bewoners en het personeel met ieder hun eigen opgang. De deur, waardoor het personeel toegang kreeg tot het huis, was uiterst bescheiden uitgevoerd en ‘meebehangen’ om het zo min mogelijk te laten opvallen. De originele keuken uit 1850 in het souterrain is het domein van Yneke. “Het is een bijzondere plek, heel gezellig ook. Hier werd vroeger gekookt door het personeel. Wij eten er nog regelmatig samen. Het eerste aanrecht, al 170 jaar oud, doorstond de brand en is zo bewaard gebleven.”

Cliniclowns

Yneke en Friso gaven het landhuis ook een persoonlijk tintje met schilderijen, meubels en andere interieurstukken. Het landgoed is opengesteld voor goede doelen. Zo maken de Cliniclowns er hun tv-uitzendingen. Het geeft ze een goed gevoel. Het echtpaar is vooral onder de indruk van de locatie en het uitzicht. “Je kijkt echt prachtig weg. Zeker aan de achterzijde, met de bossen en de Baakse Beek.” Wonen in een landhuis met landgoed is een kostbare aangelegenheid, zo verzekeren ze. “Het is natuurlijk een bodemloze put. Maar we hebben er geen seconde spijt van gehad, integendeel. We willen hier nooit meer weg!”

Geschiedenis

Wientjesvoort werd rond 1850 gebouwd in opdracht van de freules en baron Van Dorth tot Medler. Het is aannemelijk dat de bekende architect Pierre Cuypers voor het ontwerp van het landhuis tekende. Hij ontwierp ook het Rijksmuseum, het Centraal Station en de Vondelkerk in Amsterdam, Kasteel de Haar in Utrecht en bijna zeventig andere kerken in Nederland en Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog betrok het gezin Von Mengden de Wientjesvoort. Daarvan bleef na de brand van 1968 niet veel meer over dan een ruïne. Friso en Yneke Woudstra kochten de Wientjesvoort en het bijbehorende landgoed in 1999 en waren verantwoordelijk voor de herbouw. Het gezin woont er al bijna twintig jaar, sinds april 2001 om precies te zijn. De tuinen, de theekoepel en het naastgelegen koetshuis werden eveneens opgeknapt. Het imposante koetshuis is sinds 2004 in gebruik als kantoor van het architectenbureau van Friso.

Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *