Wonen in de Achterhoek wordt door steeds meer mensen aantrekkelijk gevonden en dat is te merken aan het toenemende aantal inwoners dat uit alle hoeken van Nederland hiernaartoe is verhuisd. Mensen die van rust, natuur en ruimte houden, en dan met name mensen uit de steden die deel uit maken van de Randstad, kunnen door de toegenomen mogelijkheid om vanuit huis te werken tegenwoordig ook veel gemakkelijker richting de Achterhoek verhuizen.
Daar komt nog bij dat er nog meer voordelen zitten aan wonen in de Achterhoek. De gemiddelde woningwaarden in de Achterhoek liggen bijvoorbeeld doorgaans lager dan het landelijke gemiddelde. De regio kent bovendien relatief lagere woningprijzen in vergelijking met stedelijke gebieden. De gemiddelde woningwaarde in de Achterhoek schommelt tussen de 300.000 en 350.000 euro. Dit is overigens wel afhankelijk van de specifieke plaats binnen de regio, want er zijn verschillen tussen bijvoorbeeld de grotere plaatsen zoals Doetinchem en de dorpen.
Het landelijke gemiddelde in Nederland ligt meestal tussen de 450.000 en 500.000 euro. In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag kunnen de prijzen nog aanzienlijk hoger zijn, soms richting of boven de 600.000 euro.
Woningwaarde
In vergelijking met het landelijke gemiddelde is de woningwaarde in de Achterhoek dus duidelijk lager, vaak zo’n 20 tot 40 procent onder het gemiddelde. Dit komt deels door de lagere bevolkingsdichtheid, de afwezigheid van grote steden, en de overwegend landelijke ligging. Deze verschillen maken de Achterhoek aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar meer ruimte en rust, en bereid zijn te pendelen naar de grotere steden voor werk. Aan de andere kant kan de relatief lage waarde een weerspiegeling zijn van een beperkter economisch potentieel en minder voorzieningen in vergelijking met stedelijke gebieden.
Veel koopwoningen
Het percentage koopwoningen in de Achterhoek is relatief hoog in vergelijking met het landelijke gemiddelde. In de Achterhoek ligt het percentage koopwoningen vaak tussen de 65 en 75 procent. Dit komt vooral door de overwegend landelijke en dorpse omgeving, waar het gebruikelijker is om een woning te kopen in plaats van te huren.
Ter vergelijking, het landelijk gemiddelde percentage koopwoningen in Nederland ligt rond de 57 tot 60 procent. In stedelijke gebieden, vooral in de Randstad, is het percentage huurwoningen hoger door de grotere vraag naar flexibele woonoplossingen en de hoge woningprijzen. Het hoge percentage koopwoningen in de Achterhoek kan ook worden toegeschreven aan de relatief betaalbare woningmarkt en de voorkeur van bewoners voor eigen woningbezit in een regio waar er doorgaans meer ruimte en minder woningdruk is.
Verbouwen is aantrekkelijk
Het na aankoop van een huis besluiten om het te laten verbouwen kan in de Achterhoek ook aantrekkelijker zijn dan in de rest van Nederland, vooral in vergelijking met stedelijke gebieden.
Zo zijn de kosten voor een verbouwing gemiddeld genomen lager, doordat in de Achterhoek de arbeidskosten over het algemeen lager zijn. Dat komt door de lagere kosten van levensonderhoud en de lagere vraag naar bouw- en renovatiediensten in vergelijking met bijvoorbeeld de Randstad. Daar komt nog bij dat hoewel de prijzen voor bouwmaterialen landelijk vrij consistent zijn, de transportkosten in de Achterhoek lager kunnen zijn als de materialen lokaal kunnen worden ingekocht.
Rijk aanbod
Verbouwen in de Achterhoek is ook aantrekkelijker omdat huizen in de Achterhoek vaak groter zijn en meer grond hebben. Dit biedt meer flexibiliteit en mogelijkheden voor uitbouw of renovatie zonder de beperkingen die vaak gelden in stedelijke gebieden, zoals vergunningen, beperkte ruimte of buurtrestricties. In landelijke gebieden kan ook de regelgeving minder streng zijn, waardoor vergunningen voor verbouwingen makkelijker en sneller te verkrijgen zijn dan in stedelijke gebieden. De Achterhoek heeft bovendien een rijk aanbod aan lokale ambachtslieden en bouwbedrijven die bekend zijn met de traditionele bouwmethoden en materialen die in de regio worden gebruikt. Dit kan de kwaliteit van de verbouwingen verbeteren, vooral bij renovaties van oudere panden. Lokale aannemers en vakmensen in de Achterhoek kunnen vaak een meer persoonlijke service bieden en hebben mogelijk een beter begrip van de lokale bouwstijl en esthetiek. Hoewel de woningprijzen in de Achterhoek dus lager liggen, kan een goed uitgevoerde verbouwing aanzienlijk bijdragen aan de waardevermeerdering van een woning.
Energielabel
Het gemiddelde energielabel van huizen in de Achterhoek is over het algemeen iets lager dan het landelijke gemiddelde. Dit komt door het feit dat de woningvoorraad vaak wat ouder is en er minder nieuwbouw plaatsvindt in vergelijking met stedelijke gebieden. Het gemiddelde energielabel van woningen in de Achterhoek ligt meestal tussen label C en D. Dit geeft aan dat veel huizen een matige energie-efficiëntie hebben, wat vaak te maken heeft met oudere bouwstijlen en minder ingrijpende renovaties.
Het landelijke gemiddelde energielabel in Nederland ligt iets hoger, vaak tussen label B en C. In nieuwere wijken en vooral in stedelijke gebieden waar veel recent is gebouwd of gerenoveerd, is het gemiddelde energielabel vaak label A of B. In vergelijking met het landelijke gemiddelde is het gemiddelde energielabel in de Achterhoek dus wat lager. Dit verschil kan deels worden verklaard door de oudere woningvoorraad in de Achterhoek en het feit dat er minder vraag en middelen zijn voor grootschalige renovaties of nieuwbouwprojecten met hoge energieprestaties.
Ondanks dit lagere gemiddelde, zijn er wel toenemende initiatieven om woningen in de Achterhoek te verduurzamen, mede door subsidies en bewustwording onder huiseigenaren.




___________________________________________________________________
MIJN Special
In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat Buiten leven. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/