Wonen in een voormalige kerk in Dinxperlo

Wonen in een voormalige kerk in Dinxperlo 

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer de woning van Edwin en Miranda in een voormalige kerk in Dinxperlo.

Het kerkbezoek loopt al jaren hard terug. Daarom sluiten steeds meer kerken de deuren. 1 op de 3 godshuizen in Nederland, dat zijn er zo’n 1.700, is in 2030 overbodig. Herbestemming van de gebouwen ligt voor de hand. Er zijn al kerken die een woonfunctie hebben gekregen.

Dat geldt ook voor de Ontmoetingskerk in Dinxperlo, daarin zijn vier woningen gerealiseerd. Edwin Wijnveen, Miranda Wijnveen-te Rietstap en hun kinderen Mirthe, Ivo en Florien hebben er ook een huis betrokken. En dat bevalt ze prima. “Het heeft onze verwachtingen overtroffen, we voelen ons hier helemaal thuis.”

Aantrekkelijk

Aan de buitenzijde is niet gelijk duidelijk dat de kerk een andere functie heeft gekregen. Aan het gevelbeeld is namelijk niets veranderd. Het gebouw heeft een serene haast lieflijke uitstraling. De tuintjes rondom maken het extra aantrekkelijk. Voor een dienst kun je er niet meer terecht. Binnen is sprake van een metamorfose. Vrijwel niets herinnert aan de oude functie als we de woning van het gezin Wijnveen binnenstappen. Er zijn geen kerkbanken, heilige beelden of een kansel zichtbaar. De hoge plafonds zijn wel intact gebleven, ze geven het huis een bijzondere sfeer. De kerk is opgedeeld in vier woningen, Edwin en Miranda zijn eigenaar van het achterste deel. Alle bewoners hebben er hun eigen invulling aan gegeven. “Eigenlijk is het een heel normaal huis met de gebruikelijke vertrekken. Dat idee heb je buiten misschien niet. Het is met 875 kuub groter dan je wellicht denkt bij een rijtjeshuis en het is van alle gemakken voorzien. Wonen in deze kerk heeft iets extra’s en kent geen beperkingen. We hebben het erg naar onze zin.”

Dochter gedoopt

Het gezin woont ruim anderhalf jaar in de voormalige kerk, daar ging wel een heel proces aan vooraf. “We hoorden van het plan om de Ontmoetingskerk bewoonbaar te maken en waren gelijk geïnteresseerd. Dat leek ons wel wat”, vertelt Miranda. “Ik kende de kerk goed, heb er regelmatig muziek gemaakt met het christelijke fanfareorkest Psalm 150. Mirthe, onze oudste dochter, is er ook gedoopt.” Dochter Florien was in eerste instantie minder enthousiast. “Er werd gesproken over een appartement. Dat zag ze niet zo zitten, ze wilde een gewoon huis. Nou dat is het ook geworden. Nu is ze er heel blij mee”, aldus haar moeder. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er drie slaapkamers zouden worden gerealiseerd, dat was voor het gezin met drie kinderen niet toereikend geweest. “Al snel bleek dat er nog van alles mogelijk was, we konden een vrije invulling kiezen. Dat was heel prettig.” Zo kwamen er toch vier slaapkamers en een kantoor.

Bijzonder schilderij

De ouderslaapkamer met grote badkamer bevindt zich op de begane grond, waar voorheen de consistoriekamer, de vergaderruimte voor de ouderlingen en diakenen, gesitueerd was. Het washok was vroeger in gebruik als ruimte voor de koster. In de langwerpige woonkamer heeft een bijzonder schilderij van Svetlana Semenova (kunstenares uit Isselburg) een plek aan de wand gekregen. Er staan oude foto’s van de kerk en van het oude huis van het gezin op afgebeeld. Bij de eettafel hangt een glas-in-lood raam aan de wand. “Het komt uit de kerk en is op het nippertje van de vuilcontainer gered. We vinden het een mooie toevoeging, het herinnert aan de oude functie. Ook een collectezak heeft een plekje gekregen.” De woonkamer sluit via een opstapje aan op de keuken met kookeiland op het voormalige podium van de kerk.

Zee van ruimte

Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer, terwijl er op de tweede verdieping wederom twee slaapkamers zijn. Er is ook nog een grote kelder. “We beschikken echt over een zee van ruimte. Het is rustig wonen met veel vrijheid. We hebben twee terrassen waarvan één verhoogd en een schuur met veranda.” In de kerk die moeilijk warm te krijgen was, kregen bezoekers nog wel eens koude voetjes. De woning met vide en hoge plafonds is juist heel behaaglijk. “Het is uitstekend geïsoleerd, er wordt met gas gestookt, twee warmtepanelen zorgen voor extra warmte en we beschikken over 9 zonnepanelen. Niets te klagen dus, wij hebben ons droomhuis gevonden!”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *