De ‘Safehouse’ van Jeff en Anouk uit Doetinchem

Woonboerderij in De Heurne: vakantiegevoel en noaberschap

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Met deze keer de verrassende woonboerderij van Jeroen en Monique Everaert in De Heurne.

‘Als de fles wijn op is, hebben we een deal’

De Lintehof staat op een bordje bij het begin van de toegangsweg naar de woonboerderij. De oprit kronkelt over het perceel door enkele bosjes richting de achterzijde van het huis. De toon is gezet. Ik ben benieuwd, wat staat me allemaal te wachten. Jeroen en Monique hebben de voordeur al geopend, een warm welkom volgt. Hun accent verraadt dat zij niet uit deze streek afkomstig zijn, ze komen uit Rotterdam. Beide moeders van het stel groeiden overigens wel in de Achterhoek op, in Didam en Winterswijk om precies te zijn. “We kwamen, voordat we hier woonden, al vaker in de Achterhoek en vinden het een prachtige streek.

De schoonheid van de natuur en de aardige mensen. Hier wilden we ons graag settelen”, vertellen Jeroen en Monique onder het genot van een kopje koffie aan de keukentafel. In Rotterdam bewoonden ze een bovenhuis. “Daar leef je veel anoniemer, je kent je buren amper en je zorgt voor jezelf. In de Achterhoek helpen mensen elkaar. Je hoort ook veel over noaberschap, maar het is er echt. We vinden het fijn en konden daardoor ook snel integreren. We vroegen buurtgenoten naar tips en hebben bijvoorbeeld gelijk buurtgemaakt en een beste buur gevraagd. Dat is iemand die alles regelt en communiceert met de rest van de buurt.”

Ze weten nog precies hoe ze in De Heurne terecht zijn gekomen. Het is ook nog maar ruim drie jaar geleden dat ze de ‘oversteek’ maakten. “We waren zo goed als rond om een boerderij in Winterswijk te kopen, maar de makelaar verkocht het op het laatste moment toch aan iemand anders. Je snapt, we waren behoorlijk gefrustreerd.” Om het voorval te vergeten en de zoektocht te vervolgen, besloot Jeroen om een weekje vakantie te boeken. Hij verraste Monique met een verblijf in een natuurhuisje, een gastenverblijf gekoppeld aan een boerderij in De Heurne.

“We hadden fietsen gehuurd om een geschikte woning te zoeken, maar het liep heel anders,” ze kwamen in gesprek met de verhuurders van het natuurhuisje en vertelden van hun plannen. ‘Waarom koop je onze boerderij niet’, was de reactie. Een paar dagen later was de deal beklonken. “Ik zette een fles wijn op tafel en zei: als de fles leeg is, is iedereen blij. We werden het eens. En zo konden we de ruige buurt in Rotterdam-Zuid verruilen voor het paradijs, want zo voelt het wel.”

De woonboerderij dateert van 1886, zo is in de gevel af te lezen. De vorige bewoners knapten het huis op en moderniseerden het. “We hoefden er niets meer aan te doen. Dat was erg prettig. De tuin hebben we wel aangepakt. Die is ingericht als park, een stuk onderhoudsvriendelijker.” De woning hebben ze wel eigen gemaakt. Als het om de inrichting gaat, is de hand van Monique duidelijk zichtbaar. Om welke stijl gaat het eigenlijk?, luidt de vraag. “Boerensjiek”, lacht ze. “Het zijn vrijwel allemaal gebruikte meubelen en materialen.” Het zorgt voor een knusse uitstraling, zeker in combinatie met de houten gebinten die overal zichtbaar zijn. Ook is er veel kunst, zoals in de kast in de woonkamer.

Gasten kijken hun ogen uit. De woning beschikt over veel ruimte. Er zijn flink wat vertrekken met hoge plafonds en voldoende lichtinval. De serre is een favoriete plek, daar zitten de bewoners ook om te genieten van het uitzicht over de landerijen, waar zich regelmatig allerlei vogels en reeën laten zien. “We hebben de struiken, bosjes en coniferen weggehaald. Zo kunnen we heerlijk ver weg kijken. Dat is het grote voordeel van buitenaf wonen.” Jeroen en Monique hebben hun geluk gevonden. “Het is een geweldige plek, het zorgt voor een permanent vakantiegevoel.” Toch hebben de vijftigers nog een andere toekomstdroom. “Als we wat ouder zijn, willen we ieder half jaar naar een andere plek in Europa. Om steeds een andere streek te ontdekken. Maar dat is pas voor de langere termijn, eerst gaan we hier nog volop genieten.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *