Achterhoek College

Zoektocht naar ‘slimme handen’

Het Achterhoek College gaat binnenkort van start. Hij noemt het zelf een zoektocht naar ‘slimme handen’. Jeroen Thiele nam het initiatief tot Het Achterhoek College, een unieke opleidingsplek voor de maakindustrie. Kandidaten kunnen er een Beroeps Begeleidende Leerweg oftewel een BBL-traject volgen. In maximaal twee jaar worden ze klaargestoomd tot verspaningstechnoloog.

De Achterhoek is van oudsher ruim vertegenwoordigd in de maakindustrie. Er zijn tal van hightech bedrijven die innovatief en internationaal georiënteerd zijn. “Daar mogen we best trots op zijn”, zegt Jeroen Thiele. Om het belang ervan aan te geven: “Zonder maakindustrie zou er bijvoorbeeld in de Efteling geen attractie zijn en kon Max Verstappen niet racen.”

Kandidaten gezocht voor zeer uitdagende banen

Start 1 februari

De maakindustrie is dus van grote betekenis. Het is in Nederland zelfs export nummer 2. Maar de aanwas van personeel baart zorgen en het ontbreekt aan kennis van zaken. Daarom is het Achterhoek College in het leven geroepen. Het biedt een nieuwe vorm van onderwijs. De deuren openen op 1 februari. In eerste instantie kunnen twintig leerlingen aan de slag. Instromen kan op ieder gewenst moment. Ze leren de fijne kneepjes van computergestuurde metaalbewerkingstechnieken zoals draaien en frezen, want dat is geen handmatig werk meer. Het gaat om een mbo-niveau 4 opleiding.

Maakindustrie geen dom, vies of klungelig werk

Hoogwaardig

“Er is een groot tekort aan vakmensen in de maakindustrie”, weet Jeroen Thiele. Hij is zelf eigenaar van het in de branche actieve CNC Totaal. “Het vooroordeel bestaat dat werken in de metaal dom, vies en klungelig is. Maar dat is het absoluut niet. Het gaat om hoogwaardig en zeer uitdagend werk. Je gaat machines programmeren en bedienen en moet dingen bedenken. Als je het maakt in de maakindustrie ziet je toekomst er rooskleurig uit.” Door het gebrek aan goed personeel komt de bedrijfsvoering van ondernemingen in gevaar. “Je kunt wel processen automatiseren, maar de creativiteit van mensen is noodzakelijk voor deze tak van sport. Als er niet voldoende medewerkers zijn, wordt er ook niet geïnvesteerd in machines.”

Baangarantie

Het bracht hem op het idee van het Achterhoek College. “Met een eigen opleiding zijn bedrijven geholpen. Mensen leren een echt vak en kunnen zo in de praktijk aan de slag. Ze worden prima beloond en de werkomstandigheden zijn uitstekend.” De opleiding, die twee jaar duurt, vormt een goede leerschool. Kandidaten werken vier dagen in de week bij een bedrijf (verdienen gelijk loon), krijgen één dag in de week les, ontvangen een officieel diploma en hebben een baangarantie. De lessen worden verzorgd op de locatie van AT Techniekopleidingen in Terborg in een samenwerking tussen CNC Totaal, AT Techniekopleidingen en Graafschap College. Examinering en diplomering vindt onder verantwoordelijkheid van Graafschap College plaats.

Contact

Iedereen met affiniteit met techniek en een afgeronde mbo niveau 3 opleiding kan zich aanmelden voor het Achterhoek College. Alle leeftijden zijn welkom. Beschik je over een mbo diploma niveau 1 of 2 dan wordt er een intredetoets afgenomen.

Neem voor meer informatie of om je aan te melden gerust contact met ons op:

Het Achterhoek College

T   0315 221331

E   info@achterhoekcollege.nl

I    www.achterhoekcollege.nl

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *