Combitop

Achterhoek, de gezondste regio!

Gezondheid is een groot goed. We worden gemiddeld steeds ouder en leven niet altijd even gezond. Het zorgt voor een toenemende zorgconsumptie. Door de stijgende kosten staat de zorgsector staat onder druk. Een fors tekort aan personeel vormt een ander groot probleem. Want er zijn de komende jaren nog veel meer ‘handen aan het bed’ nodig in de Achterhoek.

Duizenden mensen in de Achterhoek zetten zich dagelijks in om zorg te verlenen. Dat gebeurt in ziekenhuizen, instellingen of bij de mensen thuis. Deze zorg levert een positieve bijdrage aan het welzijn en welbevinden en wordt daardoor als zeer betekenisvol ervaren. Om onze mooie streek leefbaar te houden, is het peil van de zorgverlening van groot belang. Daarom worden er tal van inspanningen gedaan om nieuwe werknemers te interesseren voor een baan in de zorg. Er liggen tal van kansen. Kijk hiervoor eens op: www.ontdekdezorgachterhoek.nl

Gezondheid heb je niet helemaal zelf in de hand. Maar je kunt er met je leefstijl wel enige invloed op uitoefenen. Door bijvoorbeeld regelmatig te bewegen, niet te roken, gezond te eten met voldoende groente en fruit en overbelasting en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Als je geen last hebt van lichamelijke of psychische klachten, voel je je gezond. Maar het staat allemaal niet alleen voor de afwezigheid van ziekte. Welzijn speelt ook een grote rol. In de Achterhoek zijn tal van specialisten die op verschillende terreinen dagelijks voor u klaar staan. Ze doen het op professionele wijze en met veel persoonlijke aandacht, zodat u de juiste zorg krijgt.

Achterhoek, de gezondste regio!

Achterhoek Board is een platform van ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden. Deze partijen zetten zich gezamenlijk in om de Achterhoek sterker, slimmer, mooier, meer leefbaar, beter bereikbaar én gezonder te maken. Het samenwerkingsverband werkt via thematafels aan concrete projecten. 

De Achterhoek is een uniek gebied met een grote potentie voor ontwikkeling. Sterke randvoorwaarden zijn de prachtige woon- en werkomgeving, de bloeiende en innovatieve economie en de cultuur van samenwerken en vertrouwen. Eén van de zes thematafels is de Gezondste Regio. Hierbij richt men zich op vernieuwing en verbetering binnen zorg en welzijn, zodat de gezondheid van de Achterhoekse inwoners toeneemt. Het werkt aan een verschuiving naar slimmere zorg en het voorkomen van ziekten. Hiervoor zijn een aantal lange termijn doelen opgesteld: 

  • De Achterhoek is de gezondste regio van Nederland door preventie en zorginnovatie.
  • Achterhoekers zijn zelf (langer) verantwoordelijk voor hun gezondheid. 
  • Er is een stimulerend, bereikbaar en betaalbaar netwerk van gezondheids- en ondersteuningsdiensten beschikbaar voor de Achterhoeker. 

Meer informatie op: www.8rhk.nl

Hoe scoort de Achterhoek op bewegen, drinken en roken?

De Achterhoeker beweegt relatief veel. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Maar hoe zit het met het drinken van alcoholische versnaperingen en roken?

  • De Achterhoek scoort landelijk goed als het om bewegen gaat. Ruim 66 procent van de inwoners voldoet aan de Norm Gezond Bewegen. Dat is drie procent meer dan gemiddeld in Nederland. Regelmatig bewegen bevordert de kwaliteit van leven en kent diverse gezondheidsvoordelen. Matig intensieve lichamelijke activiteit, zoals fietsen of stevig wandelen, heeft al een gunstig effect op de gezondheid als je dit regelmatig doet. Intensieve lichamelijke activiteit, zoals hardlopen, voetballen en tennis, bevordert bovendien de conditie van hart en longen.
  • In de Achterhoek rookt 19 procent van de volwassenen. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 21 procent.
  • Drink geen alcohol of maximaal één glas per dag, zo is het dringende advies. Landelijk drinkt 29 procent van de volwassenen meer dan deze norm, in de Achterhoek ligt dat iets hoger. Je bent een overmatige drinker als je per week gemiddeld 21 glazen (mannen) of 14 glazen (vrouwen) nuttigt. 8,2 procent van de volwassenen in Nederland staat te boek als overmatige drinker. In de Achterhoek ligt dat percentage met 6,8 een stuk lager.
  • Overgewicht is in Nederland een serieus probleem. De Achterhoek vormt geen uitzondering. Ruim 50 procent van de volwassenen draagt teveel kilo’s met zich mee, dat is iets meer dan het landelijk gemiddelde. De gemeente Oude IJsselstreek spant in de Achterhoek de kroon met 59 procent. De Body Mass Index (BMI) geeft aan of iemands gewicht ‘binnen de norm’ valt. U kunt uw BMI uitrekenen op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *