Zorgen voor jezelf en elkaar in de Achterhoek

Zorg & Welzijn

In juli 2020 was de aftrap van het Preventie Akkoord Achterhoek 2020-2030. Het 10 jarenplan dat zich richt op het verbeteren van de gezondheid van de inwoners in de Achterhoek. Hoe gaat het met de plannen en de zorg & welzijn van de Achterhoekse inwoners?

Vergrijzing en steeds minder jongeren. Dat is waar wij de komende jaren mee te maken krijgen volgens het UWV. Het tekort aan arbeidskrachten in de zorg, zal de komende jaren alleen maar toenemen, terwijl wij in de Achterhoek steeds ouder worden en meer zorg nodig hebben. Als reactie hierop is de thematafel ‘Gezondste Regio’ ontstaan. Dit samenwerkingsverband bestaat uit gemeenten, maatschappelijke organisaties en zorgverzekering Menzis. De Gezondste regio hanteert twee pijlers: preventie en zorginnovatie en heeft een ambitieus doel: ervoor zorgen dat de Achterhoek de gezondste regio van Nederland wordt.

“Met preventie zorgen wij ervoor dat er in de toekomst minder zorg nodig is.”

Preventie Akkoord Achterhoek 2020-2030

Het Preventie Akkoord Achterhoek gaat uit van zelfredzaamheid. Van inwoners helpen en motiveren om voor een gezond leven te kiezen. Daarbij gaat het natuurlijk om gezond eten en voldoende bewegen, maar bijvoorbeeld ook om financiële zelfstandigheid en het hebben van voldoende contacten. De partners die het akkoord hebben ondertekend, werken aan het doorbreken van patronen die het ongezonde gedrag in stand houden. Dit doen ze op een positieve manier, zodat inwoners van de Achterhoek zelf de regie over hun eigen leven pakken. Een belangrijk onderdeel is dan ook de ontwikkeling van de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO), zodat inwoners zelf een beeld krijgen van hun medische gegevens en zo meer grip krijgen op hun eigen gezondheid.

De komende jaren werken de partners volgens het Preventie Akkoord. Dit doen ze binnen hun eigen organisatie vanuit hun eigen expertise, maar ook werken de partners samen aan verschillende projecten.

Programma’s

Achterhoek Rookvrij

Het doel van Achterhoek Rookvrij is voorkomen dat mensen beginnen met roken en inwoners die roken helpen om te stoppen met roken. Dit doen ze door het aanbieden van informatie en hulpmiddelen op www.achterhoekrookvrij.nl. Op deze website kunnen bezoekers bijvoorbeeld op basis van enkele vragen snel achterhalen welke methode om te stoppen met roken het beste bij hen past.

Programma Veerkracht

Verschillende projecten richten zich op ouderen. Zo ook het programma Veerkracht, dat vijf programmalijnen kent. Het doel is om ouderen te helpen en te begeleiden bij de veranderingen die passen bij het ouder worden. Een van de programmalijnen is bijvoorbeeld ‘vitaal ouder worden’. Daarbij gaat het o.a. om het creëren van bewustwording over wat een gezonde levensstijl kan opleveren, maar ook om het signaleren van verminderde vitaliteit en het bieden van passende ondersteuning.

Digivaardige Achterhoekers

Naast preventie is de Gezondste Regio ook bezig met het inzetten van digitale toepassingen. Het project ‘Digitale Achterhoekers’ is erop gericht om de digitale vaardigheden van de inwoners in de Achterhoek te verbeteren. Dit project heeft verschillende doeleinden, waaronder de zelfredzaamheid van Achterhoekse inwoners vergroten, maar dus ook zorginnovatie bevorderen. Naast de verschillende bibliotheken in de Achterhoek zijn, Kruiswerk, Zorgbelang Inclusief, Rijnbrink en I-Pulse betrokken bij dit project.

Gezondheid in de Achterhoek 2020

  • 80% van de inwoners van de Achterhoek ervaart de eigen gezondheid als goed of extra goed.
  • 54% van de inwoners had matig of ernstig overgewicht. Dat is iets meer dan het landelijk gemiddelde van 50%.
  • 78% van de inwoners geeft aan dat ze het idee hebben dat hun leven betekenis en een doel heeft.
  • 61%  van de inwoners voldoet aan de beweegrichtlijn van minimaal 150 minuten matig-intensieve inspanning per week.
  • 15% van de inwoners geeft aan (weleens) te roken. Dat is minder dan in 2016, toen het nog 18% was.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *