Werken in de zorg in de Achterhoek, heb je daar wel eens over nagedacht? Over een baan waarin je voor mensen zorgt of een waarin je de zorg ondersteunt? De zorg is veel breder dan je denkt. Je kunt er echt alle kanten mee op en zo kunnen we in de Achterhoek ‘veur mekaar’ blijven zorgen.
Werken in de zorg is een kwestie van handen uit de mouwen. Of, zoals ze het in de zorg zeggen: Handen aan het bed. Maar niet alle beroepen in de zorg gebeuren rond het bed. Er zijn ook beroepen waarbij werknemers niet eens in de buurt van een bed komen. Het gaat er in de zorg vooral om dat je stevig in je schoenen staat, je je betrokken voelt bij mensen en dat je je integer, empathisch en flexibel kunt opstellen. Daarnaast is het handig als je graag in een team werkt en je goed in planmatig werken bent. Dan past een beroep in de zorg bij jou!
De manier van zorg verlenen is erg aan het veranderen. Tegenwoordig wordt het belangrijk gevonden dat mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en leven. Dat betekent dat de nodige zorg, begeleiding en ondersteuning zoveel mogelijk bij mensen thuis wordt gegeven. Naast de inzet van professionals wordt daarvoor ook gebruik gemaakt van technische middelen en de hulp van familie of vrijwilligers. De zorgvrager bepaalt zelf welke zorg of begeleiding hij of zij nodig heeft en hoe hij of zij geholpen wil worden. Alleen mensen die 24 uur per dag intensieve zorg nodig hebben verblijven in een zorginstelling.
Drie compartimenten
De zorg is verdeeld in drie compartimenten, namelijk verpleging, verzorging en maatschappelijke zorg. De verpleging is misschien wel de meest bekende. Daarin gaat het echt om beroepen waarbij je patiënten verzorgt en als schakel fungeert tussen de patiënt en bijvoorbeeld een arts, fysiotherapeut, mantelzorger of verzorger. Je draagt dus bij aan de behandeling van iemand die zorg nodig heeft. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een rol als verzorger. Zij zorgen ervoor door zorg te verlenen en dagelijkse activiteiten te begeleiden dat iemand zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of kraamzorg. Bij de mensen thuis of in een woonvoorziening waar mensen wonen die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Verzorgenden dragen eraan bij dat deze mensen zich, ondanks hun ziekte of beperking, goed voelen en zoveel mogelijk zelf kunnen blijven doen.
Een heel ander vak is dat van de maatschappelijk zorg. Zij staan klaar als mensen, die niet allemaal dezelfde kansen en mogelijkheden hebben, een steuntje in de rug nodig hebben. Niet alleen ouderen, mensen met een beperking of een psychologische stoornis, maar ook drugsverslaafden, gedetineerden, daklozen en asielzoekers. Zij werken bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, psychiatrische inrichting of instelling voor mensen met een beperking, maar ook in een asielzoekerscentrum, justitiële inrichting of inrichting voor verslaafdenzorg. Deze begeleiders krijgen in hun werk te maken met veel andere hulpverleners, familieleden of vrijwilligers en dus moeten ze goed kunnen overleggen. Bovendien is het met het oog op het helpen van hun zorgvragers belangrijk dat ze een band met hen op kunnen bouwen.
Voor iedereen
Er zijn dus heel veel mogelijkheden om een baan in de zorg te vinden die bij je past. Om te ontdekken of de richting zorg bij jou past, is het belangrijk om je goed te oriënteren, bijvoorbeeld door een open dag van een mbo te bezoeken, vlogs of online evenementen te bekijken of verhalen van studenten te lezen.
Heb je een heel andere richting gekozen, maar lijkt het werken in de zorg je wel iets? Dan zijn er heel veel mogelijkheden om bij of om te scholen. Een wisseling van loopbaan hoeft niet ten koste te gaan van je inkomen. Voor sommige banen in de zorg is een diploma niet nodig, maar als je wilt leren of doorgroeien dan kunt je starten met een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Je volgt dan één dag in de week een opleiding en daarnaast ga je aan de slag in de zorgpraktijk. Mét een salaris.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor een voltijds zorgopleiding. Tijdens stages leer je meerdere zorgdoelgroepen kennen. Een verschil met een interne opleiding is dat je een voltijdsopleiding meestal voor een deel op eigen kosten volgt. Je kunt naast je opleiding ook al aan de slag in de zorg, bijvoorbeeld in een bijbaan tijdens vakanties of in de weekenden. En vaak kun je op basis van jouw beschikbaarheid ook op andere momenten tijdens je studie aan het werk.
Feiten en cijfers:
- De instroom van studenten die begonnen aan een studie in de zorg nam de afgelopen jaren flink toe. In 2017/2018 bestond de totale instroom (Mbo, Hbo en universiteit) uit 112.140 studenten en in 2020/2021 waren dat er 134.850.
- De afgelopen twee studiejaren nam het totaal aantal nieuwe zorgstudenten iets af. De instroom van nieuwe studenten is mogelijk lager, omdat uitstel gunstig is in verband met de hernieuwde introductie van het studieleenstelsel in het aankomend studiejaar. Wel was 30% van alle nieuwe studenten in 2022/2023 een zorgstudent, het hoogste aandeel van alle nieuwe studenten sinds 2010.
- De studieuitval in opleidingen in zorg en welzijn zijn de afgelopen jaren flink teruggelopen. In 2017/2018 was de uitval op Mbo-niveau nog 19,1% en in 2020/2021 was het verminderd tot 18,4%. Op Hbo-niveau was de uitval in 2017/2018 30,1% en in 2020/2021 25,8%.
- Het aantal mensen dat een diploma krijgt na het afronden van een zorg-en-welzijnopleiding was in 2020/2021 met 95.000 het hoogst. In het studiejaar 2021/2022 lag het aantal gediplomeerden met ruim 93.000 iets lager dan het jaar ervoor.
___________________________________________________________________
MIJN Special
In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat Buiten leven. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/