feiten over de Zwarte Cross

Van 1.000 naar 230.000 bezoekers: 8 feiten over de Zwarte Cross

Velen kijken er reikhalzend naar uit. Een uniek feest met een mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte: de Zwarte Cross. Enkele feiten op een rij.

Groei

De Zwarte Cross belooft weer een enorm spektakel te worden. Het grootste meerdaagse festival van Nederland wordt gehouden van donderdag 18 tot en met zondag 21 juli. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar het evenement trok tijdens de eerste editie in 1997 zo’n duizend bezoekers. De Zwarte Cross maakte in alle opzichten een enorme groei door.

Aftermovie

Vorig jaar waren er bijna 237.500 festivalgangers. Dat zijn er net iets meer dan Pinkpop trekt. De editie in 2022 stond in het teken van het afscheid van Tante Rikie, afgelopen jaar kende het thema NØHLEN IS DODELIJK. Kom alvast in de sfeer met de aftermovie van vorig jaar.

Illegaal

De naam Zwarte Cross refereert aan de illegale crosswedstrijden die in de jaren zeventig plaatsvonden. Ze werden zonder een officiele bond georganiseerd. De Zwarte Cross maakte het verschil met een steeds groter randprogramma.

Kaarten

De enorme populariteit van de Zwarte Cross kent ook een keerzijde. Het festival heeft zijn maximum bereikt qua bezoekersaantallen. Daarom valt het niet mee om aan kaarten te komen. Deze editie was binnen twee uur uitverkocht, terwijl de tickets een stuk duurder waren dan voorgaande jaren.

2010

Tijdens de opbouw van de editie in 2010 kreeg de Zwarte Cross te maken met een orkaan. Tenten vlogen door de lucht, een enorme ravage en vier lichtgewonden tot gevolg. Twee dagen daarna tijdens het proefdraaien met een kermisattractie raakte een medewerker van het festival zwaargewond en overleed later aan de gevolgen daarvan.

Foto: Zwarte Cross

Jovink

In 2017 was op de Zwarte Cross het laatste optreden van Jovink en de Voederbietels. Hun festival want leden van de groep vormen de organisatie van het evenement. Ze traden ook al op tijdens de eerste editie in 1997 toen de Zwarte Cross op een stuk weiland in Hummelo werd gehouden.

Slogans

De Zwarte Cross is ook bekend vanwege het ludieke karakter. De creatieve slogans zijn daar een goed voorbeeld van. Een greep daaruit: Vaak bu-j te bang, Welkom Thuus, Leven voor de Dood, Niks is Onmogelijk, Say Yes to Apartigheid, Alles kump Goed, Voorwaarts Gas.

Foto: Zwarte Cross

Bier

Het mag geen verrassing heten dat er veel bier wordt geschonken op de Zwarte Cross. De organisatie wil niet zeggen om hoeveel gerstenat het precies gaat, maar het is in ons land in ieder geval het festival waar het meeste bier wordt getapt. Dat verdwijnt overigens niet allemaal in dorstige kelen, veel gaat er ook door de lucht…  

Meer informatie? Bekijk het hier.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *