Wout Kuiper

Zwemmer Arjan Knipping plaatst zich voor de Olympische Spelen

In de zomer van 2019, tijdens het WK, plaatst Arjan Knipping zich voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De Spelen zijn een jaar uitgesteld vanwege corona. Arjan legt uit: “In 2021 moet het gebeuren, daar leef ik naartoe. Ik doe mee op één afstand, de 400 meter wisselslag. Tijdens het WK van 2019 voldeed ik aan de Olympische limiet. Ja, kijk er enorm naar uit, naar alles. Het Olympisch Dorp, de spanning, de wedstrijden. Een plek in de finale is het doel, daar moet ik het laten zien. Of er nog meer in zit? Ja, ik ben ervan overtuigd dat het nog sneller kan.”

Arjan Knipping (26) is geboren en opgegroeid in De Heurne, bij Dinxperlo, hij woont met zijn gezin in Enschede. Doordeweeks verblijft hij in Eindhoven waar hij vijf tot zes uur per dag traint. Hij en zijn vrouw hebben een dochtertje van twee-en-een-half, in april wordt hij voor de tweede keer vader. Groot is hij niet, 1.75 meter. Hij grijnst: “We zien er niet allemaal uit als Michael Phelps! Dat ik klein ben, kan een voordeel zijn. Ik lig minder diep in het water, daardoor ondervind ik minder weerstand. Maar goed, een grotere sporter zal krachtiger slagen kunnen uitvoeren.”

Als klein jongetje gaat Arjan Knipping in Varsseveld naar zwemles, het valt dan al op dat het zwemmen hem gemakkelijk af gaat. Hij vertelt: “Ik werd uitgenodigd om lid te worden van de zwemvereniging. Dat heb ik gedaan omdat ik zwemmen leuk vond.” Hij blijkt veel talent te hebben. “In het begin is het spelenderwijs, je leert alle slagen, dan is het nog één keer per week zwemmen. Vrij snel ging ik naar drie keer per week, tijdens mijn middelbare schooltijd werd ik lid van Livo in Lichtenvoorde en begon ik ook ’s ochtends met trainen. Van zes tot half acht… Mijn ouders brachten me, ja ook zij moesten de wekker zetten”, glimlacht hij.

Tijdens de series zwemt hij de race van zijn leven

Als hij net achttien is gaat hij op kamers in Eindhoven en zwemt dan bij PSV. Hij heeft dan al een mooie zwemcarrière achter de rug met veel gewonnen wedstrijden. Hij weet nog goed: “Dat was een rare gewaarwording. Ik had de laptop nog niet, geen tv. Mijn ouders namen afscheid en daar stond ik dan. Ik ben maar vroeg gaan slapen omdat ik verder niets te doen had…” Hij studeert commerciële economie op de Johan Cruijff Academie, zit in zijn vierde jaar.

“Ik ben wel al zes jaar bezig. Als ik me volledig op het zwemmen moet focussen gaat school moeilijker. In de afgelopen periode, door corona, heb ik met mijn opleiding flinke stappen kunnen maken”, legt hij uit. Hij krijgt een vergoeding van het NOC NSF omdat hij zich voorbereidt op de Olympische Spelen. “Daarnaast zou ik heel graag in contact komen met bedrijven die me willen sponsoren! Het hoeft niet de hoofdprijs te zijn, elke bijdrage is welkom”, aldus Arjan.

Is het nog steeds leuk, al dat trainen, die meters maken? Arjan lacht en zegt: “Ja zeker, het is heel afwisselend ook. We doen duurtrainingen, krachttraining en in de aanloop naar wedstrijden trainen we echt heel hard. Dat is jezelf uitdagen, prikkelen, tot de limiet gaan, echt racen tegen je ploeggenoten. Na zo’n set ben je helemaal kapot.” Op het WK in 2019 komt het er uit.

Tijdens de series zwemt Arjan de race van zijn leven. “Het voelde zo goed, ik was puur met mezelf bezig, keek niet om me heen. Bij de laatste vijftig meter, de borstcrawl, hapte ik naar adem, naar links, ik zag niets naast me, een eindje terug zag ik beweging. Maar ja dat kan twee dingen betekenen, of ik lig ver achter, of ver voor… Ik tikte aan, keek naar het scorebord en bleek eerste te zijn… Meteen een camera voor m’n neus… Dat ultieme gevoel, dat is zo mooi, daar doe je het uiteindelijk voor!”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *